Какъв е вкусът на любовта? Отговорът вероятно зависи от това кого питате. Някои вероятно го смятат за горчив, като черен шоколад. Други може да го опишат като декадентски, наподобяващ сладък кекс.

Верига пекарни в Япония използва технология, за да открие отговорите на този въпрос, разказва CNN. Най-старата пекарна в страната - Kimuraya, се обединява с японската компания за електроника NEC Corp, за да произведе Ren AI Pan – в превод „романтичен хляб“.

NEC и Kimuraya твърдят, че новият продукт, който се предлага в пет вкуса, улавя същността на чувствата, които много от нас свързват с любовта.

Според изявление на двете компании, NEC използва своята AI технология, за да анализира разговори от телевизионно риалити за запознанства, както и песни, включващи препратки към плодове и сладкиши в текстовете си.

Чрез този анализ те идентифицират пет ключови романтични чувства. След това пекарната прави своята магия, за да ги трансформира в различни вкусове пухкав хляб, приготвен на пара.

Продуктът е пуснат в продажба на 1 февруари в супермаркетите в японския район Канто и в онлайн магазина на Kimuraya Bakery.

Как да открием вкуса на любовта?

До необичайното партньорство води заключението, че и двете компании са изправени пред общо предизвикателство: да увеличат своята привлекателност сред по-младите поколения японци.

Чрез проучване на пазара Kimuraya открива нарастващ брой младежи, които казват, че не се интересуват от романтични връзки. Въпреки тази тенденция, все още у младите хора има силно желание да отидат на среща, да се влюбят и да се свържат с партньор.

На тази празнина компанията отговаря с хляба си, който пресъздава ароматите на романтиката, за да предизвика чувства на влюбеност по време на консумация– всъщност, вдъхновявайки потребителите да „инжектират“ някои от тези усещания в личния си живот.

NEC е използвала две AI технологии за проекта: NEC Enhanced Speech за конвертиране на реч в текст и NEC Data Enrichment за генериране на емоционални резултати от текстови данни. Използвайки тази информация, AI избира съставки, представящи емоциите, свързани с любовта.

Един от видовете хляб, наречен „Съдбовна среща”, е овкусен със захарен памук, който олицетворява сладката емоция на първите любовни трепети. Друг – наречен „Ревност“, пък има вкус на лилави сладки картофи, трюфелово масло и стафиди.

Хлябът „Първа среща“ е с цитрусови плодове, сред които лайм и портокалова кора, а „Взаимна любов“ е сладко-тръпчив микс от мед, праскова и драконов плод.

Въпреки че концепциите за хляба са създадени от технология, за приготвянето му има нужда от човешка намеса. „Изборът на съставките беше направен от AI, но нашата роля беше да ги въплътим в хляб“, казва Юки Китазава, от пекарна Kimuraya.