На фона на резкия спад в цените на офисите от двете страни на Атлантическия океан и на опасенията на инвеститорите относно способността на банките да се справят с риска, европейски банки са отпуснали около 1.4 трлн. евро заеми на изпитващата затруднения индустрия на търговските имоти.

Фокусът е насочен по-конкретно към банките в Германия, защото страната преживява най-сериозния си спад в имотния сектор от десетилетия, белязан от изпадане на компании в неплатежоспособност, спряно строителство и „замръзване“ на имотните сделки.

През миналата седмица инвеститори разпродаваха акциите на Deutsche Pfandbriefbank заради експозицията ѝ към щатския пазар.

Последиците от този спад имат потенциала да засегнат и банки във Франция и Нидерландия, които са сред най-големите кредитори в имотния сектор в Европа.

Накъде са се насочили цените на търговските имоти?

В Германия, която е най-голямата икономика в Европа, цените на търговските имоти падат с 10.2% през 2023 г., според данни на банковата асоциация VDP. Средните понижения са сходни в еврозоната, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Имотният сектор допринасяше с около една пета от икономическата продукция на Германия, а ниските лихви продължаваха да привлича милиарди евро към недвижимите имоти.

По-високите лихви и нарасналите разходи за строителство обаче тласнаха някои строителни компании към неплатежоспособност на фона на пресъхналото банково финансиране, липсата на сделки на имотния пазар и спада на цените.

В САЩ по-високите лихвени проценти, затрудненията с рефинансирането по-ниската заетост на офисите засегнаха тежко местния сектор на търговските имоти, пораждайки опасения от глобален спад.

Експерти от индустрията казват, че има още място цените да падат. В момента няма много прозрачност относно цените, тъй като собственици не са склонни да продават на понижените цени, а компании за управление на активи действат бавно по отношение на преоценката на активите си.