Какво е хляб? Вероятно няма да се налага да мислите дълго върху отговора на този въпрос. Това, което си представяте обаче, казва много за родното ви място.

И ако хлябът е лесен за представяне, то той е труден за дефиниране.

Историкът Уилям Рубел, който е специалист по хляба, твърди, че създаването на стриктна дефиниция за него е ненужно, дори контрапродуктивно. „Хлябът е основно това, което вашата култура казва, че е“, посочва за CNN Travel Рубел, автор на книгата „Хляб: Глобална история“.

Ученият обича да се съсредоточава върху това, което прави хлябът: той превръща зърнени продукти, като пшеница, ръж или царевица, в храна, която може да бъде носена на полето по време на жътва, може да изхрани армия или пък да се съхранява за зимата.

Дори преди първите земеделски общества да се формират около 10 000 г. пр. н. е., ловците-събирачи в Черната пустиня на Йордания правели хляб с грудки и култивирано зърно.

Днес потомците на тези ранни хлябове демонстрират забележителното богатство на хранителните традиции на нашия свят.

В скалистите планини на германския регион Вестфалия пекарите приготвят на пара ръжени хлябове в продължение на до 24 часа, докато арменският лаваш, направен от пшеница, е готов след 30 секунди в тандур (уред за готвене, използван в Южна, Централна и Западна Азия).

Етиопските готвачи приготвят инджера (местни плоски питки) от престояло и ферментирало тесто, докато царевичното тесто за венецуелските арепи се хвърля направо върху цвъртящата скара.

Наред със запомнящия се вкус, 50-те най-добри хлябове в световен мащаб са избрани заради уникалните си съставки, емблематичен статус и чистото, домашно удоволствие от консумацията им.

Те са пътешествие през същността на глобалната комфортна храна – и напомняне, че креативността, подобно на хляба, е човешко наследство.

Болани, Афганистан

Златисти части от хрупкаво тесто изпъстрят перфектно приготвеният болани, но истинското богатство на любимия плосък хляб на афганистанците е скрито във вътрешността.

След като разточат втасалото тесто на тънък лист, афганистанските пекари нареждат върху болани обилен пълнеж от картофи, спанак или леща. Пресни билки и лук придават ярък вкус на ястието, което получава хрупкава коричка, докато се пържи в горещо олио.

Лаваш, Армения

За да оформят традиционните хлябове лаваш, групи жени се събират и разточват тестото върху „възглавница", подплатена със сено или вълна.

Необходима е опитна ръка, за да се поставят огромните листове върху вътрешността на конусовидни глинени пещи, където се пекат бързо на силна топлина. Хлябът е толкова важен за културата на Армения, че е обявен за нематериално наследство от ЮНЕСКО.

Дъмпер, Австралия

Този традиционен австралийски хляб е проста смес от вода, брашно и сол, която може да се готви директно в огъня, да се постави в чугунен тиган или дори да се пече на шиш.

В днешно време рецептите често включват някаква химическа подкваска, масло и мляко, превръщайки традиционното ястие в по-изискано лакомство, подобно на ирландския соден хляб.

Лучи, Бангладеш

Потапяне в горещо олио превръща мекото пшенично тесто в златист хляб, който се съчетава перфектно с ароматното и традиционно за страната къри.

Това е популярен избор за закуска в Бангладеш, но можете да намерите хлябовете навсякъде - от сергиите на тротоара в Дака до домашните кухни.

Бразилско хлебче (Pão de queijo), Бразилия

Знаете ли, че местната маниока изобщо не се яде: нишестеният корен има достатъчно естествен цианид, за да убие човешко същество. Но чрез внимателно третиране чрез накисване, пресоване и сушене, много от местните намират начин да превърнат корена в невероятна кулинарна звезда.

Днес той е основата на едно от най-характерните лакомства в Бразилия - питка със сирене, чиято хрупкава коричка отстъпва място на нежна, леко кисела вътрешност.

Монреалски гевреци, Канада

Огънят винаги гори във Fairmount Bagel в Монреал, превърнала се в първата пекарна за байгъли в града, когато отваря врати през 1919 г. под името Montreal Bagel Bakery.

Вътре пекарите използват дълги, тънки дървени лопатки, за да плъзгат редиците гевреци в пещта на дърва, където те се препичат до дълбок златист цвят.

Тестото за хлюб се замесва с яйце и мед, а ръчно оформените пръстени се варят в медена вода преди печене. Резултатът е плътен, дъвчащ и леко сладък бейгъл, който можете да купите горещ от фурната 24 часа в денонощието.

Маракета, Чили

Потокът от европейски мигранти носи своите традиционни пшенични хлябове в Чили през 19-и и началото на 20-и век, като любимата закуска в страната произлиза от този културен сблъсък. Разделен на четири, маракета има бледа, пухкава вътрешност, но е покрит с коричка.

Пекарите плъзгат тава с вода във фурната, за да постигнат пристрастяващо хрупкавия му външен вид, любима част от маракета за много чилийци.

Шаобинг, Китай

Ако проникнете отвъд сусамовата кора на шаобинг, ще разкриете нежни слоеве, богати на пшеничен вкус. Експертните пекари разточват тестото толкова тънко, че готовият продукт има 18 или повече слоя от него.

След това севернокитайският плосък хляб може да бъде подправен със сладки или пикантни пълнежи - от черен сусам до пушено месо или съчуански пипер.

Пан Кубано, Куба

Разтопената свинска мас придава нотка пикантен вкус на хлебчетата, чиито пухкави трохи предлагат нежен контраст с хрупкавата, подобна на крекер коричка.

Ако отидете в кубинска пекарна, най-вероятно ще забележите дългия златист хляб с „блед шев“ в центъра: някои пекари притискат оголен лист палмето в тестото преди печене, за да създадат отличителна пукнатина по дължината на хляба.

Популярен е от Хавана до Маями, но само в Щатите ще намерите хлябовете под формата на „кубински сандвичи“, за които се смята, че са изобретени през 19 век от кубинци, живеещи във Флорида.

Либа, Египет

Бедуинските племена пътуват из обширните пустини на Египет, носейки чували с пшенично брашно, за да си правят хляб на лагерния огън.

Докато някои бедуински хлябове се пекат върху горещи метални листове, либа се хвърля директно в жаравата. Това придава на мекото тесто хрупкава запечена коричка.

Ето и останалите хлябове от Топ 50 на CNN Travel:

Пупусас, Ел Салвадор

Инджера, Етиопия

Багета, Франция

Хачапури, Грузия

Пумперникел, Германия

Пай бао, Хонконг

Док ръгбрау, Исландия

Парата, Индия

Роти гамбанг, Индонезия

Сангак, Иран

Соден хляб, Ирландия

Хала, Израел

Чабата, Италия

Бамми, Ямайка

Каре пан, Япония

Табу, Грузия

Роти Канай, Малайзия

Хобз тал малти, Малта

Тортили, Мексико

Кнобс кесра, Мароко

Пържен хляб, племе Навахо

Тигров хляб, Нидерлардия

Ревена параоа, Нова Зеландия

Лефсе, Норвегия

Подпломик, Полша

Броа де милхо, Португалия

Каравай, Русия

Пане карасау, Сардиния

Проя, Сърбия

Гиеран панг, Южна Корея

Апам, Шри Ланка

Кисра, Судан и Южен Судан

Лимпа, Швеция

Балеп коркун, Тибет

Симит, Турция

Кръмпет, Великобритания

Бисквити, САЩ

Не, Узбекистан

Арепа, Венецуела

Малавах, Йемен