Наземният екипаж на германската авиокомпания Lufthansa стачкува на няколко основни летища в Европа днес, като това е втората им стачка за месеца, което засилва натиска при преговорите около заплащането, които трябва да продължат в сряда.

Над 100 000 пътници ще бъдат засегнати от стачните действия, които се очаква да продължат до около 8:10 часа българско време в сряда, обявиха от международния превозвач.

От Lufthansa информираха, че могат да обслужват само 10-20% от полетите по разписание на засегнатите летища, сред които са аеропортите във Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Берлин, Дюселдорф, Кьолн и Щутгарт.

Първите полети бяха отменени още вчера вечерта.

Германия, която е най-голямата европейска икономика, беше засегната от редица национални стачки, който се отразиха на въздушния, железопътния и обществения транспорт, тъй като служителите настояват за увеличение на заплащането на фона на високата инфлация.

Поредната стачка в Lufthansa идва, след като през миналата седмица превозвачът направи ново предложение за заплащането на около 25 000 наземни служители, което не бе прието от трудовия синдикат Verdi.

От Verdi настояват за увеличение на заплащането с 12.5%, или най-малко 500 евро на месец за 12-месечен период, плюс еднократно плащане от 3 000 евро, за да бъде компенсирана инфлацията.

От летище София уведомиха за 10 отменени полета на Lufthansa от и до Франкфурт и Мюнхен за 20 февруари.