На 8 години, 6 месеца и 11 дни Ашват Каушик влезе в историята в неделя, когато се превърна в най-младия играч, побеждавал гросмайстор по шах в класическа турнирна игра.

Младежът, който живее в Сингапур, постигна това, след като победи 37-годишния поляк Яцек Стопа в четвъртия кръг на Burgdorfer Stadthaus Open в Швейцария.

Предишният рекорд беше поставен едва миналия месец от тогава осемгодишния Леонид Иванович, който стана първия играч на възраст под девет години, победил гросмайстор в класическа игра. Ашват обаче е с пет месеца по-млад от сърбина, когато побеждава Стопа, според Chess.com.

„Бях развълнуван и се чувствах горд от играта си, особено след като успях да изляза от един лош момент“, казва след победата си Каушик пред Chess.com, цитиран и от CNN.

Роден в Индия през 2015 г., Ашват вече си създаде име, печелейки редица младежки турнири по света. Той стана световен шампион по блиц шах при децата до 8 години през 2022 г., според Chess.com.

Момчето завърши на 12-о място в тазседмичния турнир в Швейцария, състезавайки се срещу опоненти с десетилетия повече опит.

В интервю за Chess.com бащата на Ашват казва, че нито той, нито съпругата му имат постижения в шаха и е изненадан от успехите на сина си, който, според него, тренира около седем часа на ден, за да се превърне в толкова талантлив играч.

„Сюрреалистично е, тъй като семействата ни, всъщност, нямат никакви спортни традиции. Всеки ден е ново откритие и понякога се спъваме в търсене на правилния път за него,” казва Каушик Шрирам пред Chess.com.