Британската телекомуникационна група BT e сключила споразумение за продажбата на емблематичната за Лондон BT Tower - преди време важна част от мрежовата инфраструктура, на занимаващата със строителство и управление на хотели MCR Hotels срещу 275 млн. паунда (346.6 млн. долара).

Кулата с височина 189 метра се издига над квартал Фицровия в централната част на Лондон от 1965 г., когато отваря като кула на пощенските служби.

Тя е излъчвала телекомуникационни сигнали от Лондон към останалата част от страната, но микровълновите ѝ антени стават излишни преди повече от десетилетие с преминаването към фиксирани и мобилни мрежи.

Кулата също така е известна с въртящия се ресторант на 34-ия си етаж, който прави едно пълно завъртане за 22 минути. Сега тя ще стане поредната забележителност в Лондон, превърната в хотел, присъединявайки се към Стария военен офис и бившата централа на столичната полиция.

Щатският гигант в сферата на хотелиерския бизнес MCR притежава и управлява 150 имота, в това число TWA Hotel, който се намира в бившия полетен център TWA на летище Джон Ф. Кенеди.

Групата “ще запази тази обичана сграда и ще работи за развитието на предложения, така че да разказва историята й като емблематичен хотел”, заяви Тайлър Морс, главен изпълнителен директор на MCR Hotels.

BT, която е най-големият доставчик на широколентови и мобилни услуги във Великобритания, изпълнява мащабна програма за ограничаване на разходите, част от която е и закриването на до 55 000 работни места до 2030 г.