Две от водещите компании за потребителски стоки в света - Danone и Nestle, обявиха, че ще забавят темповете на повишение на цените през 2024 г., след като поскъпването в последните две години накара потребители да търсят по-евтини алтернативи на основни стоки, като кисело мляко и кафе.

От Danone, която притежава марки, като водите Evian и Badoit и киселото мляко Activia, обаче предупредиха, че цените ще продължат да нарастват, изтъквайки като причина необходимостта от компенсиране на разходите за труд и транспорт.

Двете компании се присъединяват към британския си конкурент Unilever, която също заяви през този месец, че ръстът в цените ще започне да се забавя.

Индустрията на пакетираните стоки тормози купувачите с по-високи цени от повече от две години, изтъквайки като причини увеличението на производствените разходи, които започнаха с пандемията от COVID-19 и се изостриха с руската инвазия в Украйна.

Всичко - от слънчогледовото олио до товарните превози, поскъпна, което се отрази на глобалните вериги на доставки, подклаждайки продължителната криза с разходите на живот.

"Не сме виждали подобен скок в инфлацията от 1973-1974 г.," заяви главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер. Швейцарската компания е най-големият производител на пакетирани храни в света.

Инвеститори и анализатори изразиха опасения, че компаниите вдигат цените прекалено много и препоръчаха да се фокусират повече върху маркетинга и иновациите, тъй като притесненията относно разходите за живот помагат на по-евтините собствени марки на търговците на дребно да крадат пазарен дял.

По-високите цени оказаха своето влияние върху способността на големите марки да се конкурират, а главният изпълнителен директор на Unilever Хайн Шумахер заяви по-рано през месеца, че "конкурентоспособността на компанията остава разочароваща".

През настоящото тримесечие обаче фирмите заявиха, че цените ще нарастват с много по-бавни темпове през 2024 г.

От Nestle очакват по-малък органичен растеж от около 4% през 2024 г. и "умерено увеличение" на маржа на търговската оперативна печалба. Този марж беше 17.3% през 2023 г., нараствайки с 40 базисни пункта в постоянна валута.

Главният изпълнителен директор на Danone Антоан дьо Сент-Африк беше по-премерен, като заяви, че "живеем в свят на забавяща се инфлация", но въпреки това все още има "волатилност".

"Очакваме да имаме ценови компонент в нашия растеж, който ще се различава по региони," каза Сент-Африк.

"Ще продължим да сме свидетели на инфлация през 2024 г. Бих казал, че тя ще се върне на нормални нива, с което имам предвид между 2.5 и 3%", заяви по-рано през месеца Шумахер от Unilever.