Перу привлича посетители от целия свят с разнообразна природа, културни забележителности и останки от древни цивилизации.

Милиони туристи се стичат всяка година в страната на Андите, за да видят руините на цитаделата на инките Мачу Пикчу, но през 2015 г. за посещения е открито едно истинско геоложко чудо, което моментално е добавено към списъка на местните топ дестинации.

Виникунка, известна още като Планината на седемте цвята или Планината на дъгата, е създадена от атмосферните влияния, природните стихии и седиментните отлагания с течение на времето.

Уникалната минералология на планината създава мраморен ефект с наслоени нюанси на златно, лилаво, червено и тюркоазено синьо, извисяващи се в небето.

Планината се счита за свещено място в Перу и вече е втората най-посещавана атракция в региона на Куско, благодарение на местните туроператори и вълната от публикации в Instagram.

Според перуанските медии, Виникунка се посещава от 1500 души на ден - около една трета от ежедневните посетители на Мачу Пикчу.

Редица туроператори организират целодневни посещения на Планината на дъгата, която се намира на около 62 мили от Куско.

Посетителите обаче трябва да са подготвени да започнат деня си в ранните часове и да се изкачат до голяма надморска височина - Виникунка се намира на близо 5000 метра над морското равнище.

По-голямата част от пътя не е трудна, като само последната част от похода е със стръмен наклон.

За търсачите на силни усещания се предлагат планински велосипеди под наем, а за хората, които не обичат дългите преходи, пътуването може да бъде предприето и на кон.

Местните власти препоръчват преходите към Виникунка да се организират между март и ноември, като най-хубавото време обикновено е от юни до август. Метеорологичните условия в планината обаче могат да се променят за секунди. 

Гледките към шарената планина могат да бъдат помрачени от лошо време, понякога до такава степен, че тя изобщо да не се вижда.

Много хора са си тръгвали разочаровани от дестинацията, а други смятат, че тя не отговаря на репутацията си при облачно време, тъй като цветовете в скалите не са толкова ярки. При изключително лоши условия властите прекратяват преходите напълно.