В нашата галактика има между 10 и 50 млрд. потенциално обитаеми светове, казва Бил Даймънд. Това прави работата му доста трудна.

Даймънд е главен изпълнителен директор на щатската изследователска организация Seti Institute. Seti е съкращение от Търсене на извънземен разум.

"Seti търси науката и технологиите извън слънчевата система като доказателство за живот и интелект, а това, меко казано, е игла в купа сено," казва той.

"Търсим нещо, което вероятно е изключително рядко и може би трудно за намиране и извличане от фоновите явления, които наблюдаваме по същото време," допълва експертът.

Нови инструменти обаче помагат в това търсене. Способността на изкуствения интелект (AI) да обработва големи масиви от данни и да забелязва аномалии трансформира търсенето на извънземен разум.

Един такъв проект включва партньорство на Seti Institute с щатската Национална радио астрономическа обсерватория в Ню Мексико. Това федерално съоръжение използва радио честоти, за да изучава небесни обекти, като планети, звезди и астероиди.

Seti изгражда паралелна софтуерна система, задвижвана от AI за основното съоръжение на лабораторията – Много голямата антенна решетка (VLA).

Изградена между 1973 и 1981 г., VLA включва 28 големи антени с формата на чинии с диаметър 25 метра, които са разпръснати в пустинна равнина. Нещо като сателитните чинии в домовете на хората, но много по-големи.

Когато заработи, AI ще може да обработва всяка частица уловени данни – два терабайта в секунда. За сравнение, съвременните лаптопи разполагат общо с около 1 терабайт място за съхранение.

Даймънд казва, че засиленото използване на AI вече се оказва "незаменимо", докато неговият институт продължава да издирва извънземни форми на живот.

Той посочва, че AI прави възможно търсенето на нови радиосигнали от извънземни източници. Даймънд обяснява, че традиционно Seti издирва теснолентови сигнали - като тези, които се използват от хората.

"Винаги обаче стои въпросът 'ами ако има усъвършенствана извънземна технология, която използва широколентови радио честоти?'. И ако в такъв случай нашите традиционни методи не работят, всичко това би изглеждало като шум на екрана," допълва той.

Според Даймънд обаче, способността на AI да обработва огромни количества данни означава, че е възможно да се направят милиони "моментни снимки" на тази аудио картина и да започнат да се търсят модели. "Това е начин за добавяне на ново нещо, което да търсите."

Друг проект, с който Seti си сътрудничи, е Breakthrough Listen. Подкрепена от над 100 млн. паунда финансиране от частния сектор, тази схема сканира милион звезди и сто галактики в радио и оптични ленти, за да търси доказателства за технологичен живот.

Студентът в Университета на Торонто Питър Ма, който е член на проекта, наскоро е разработил нова AI система, която е проектирана да изследва телескопски данни и да различава евентуални реални сигнали от извънземни от смущения.

Неговият екип постига това, като симулира и двата вида шум и след това обучава своя AI да прави разлика между тях.

Проектът вече е идентифицирал осем потенциални извънземни сигнала, които не са били засечени с традиционните анализи. Ма обаче смята, че тъй като наблюденията все още не са повторени, те вероятно са фалшиви положителни резултати.

AI също така се използва в опитите за засичане на признаци на живот от по-скромно естество и по-близо до планетата Земя.

Миналата година роувърът Perseverance на НАСА започна да събира проби от кратер на Марс, които, ако всичко мине добре, ще бъдат върнати на Земята след няколко години.

Учени вече смятат, че инструментът Sherloc на роувъра е засякъл органични съединения, които светят под ултравиолетова светлина.

Органични съединения обаче може да бъдат създавани и от небиологични процеси, което означава, че все още не е възможно да се каже дали те произхождат от минал живот на планетата.

Всичко това обаче може да се промени, благодарение на ново изследване на Carnegie Institution for Science, което използва AI, за да анализира скални проби за признаци на настоящ или минал живот.

Екипът установява, че AI може да различава предишен жив и нежив материал с точност от близо 90%. "Това е много нов подход към търсенето на молекулярни биосигнатури," казва главният изследовател доктор Робърт Хейзън.

Първите планове са да се използва системата за анализ на древни проби от Земята, както и проби от Марс под формата на метеорити. "Бихме могли, например, да изпратим и инструмент през облаците от водна пара на Енцелад (една от луните на Сатурн) или да приземим внимателно проектиран инструмент на Марс", казва още Хейзън.

Все още е рано и всички обещаващи резултати, генерирани от AI, трябва да бъдат удостоверени от други наблюдения или от базирани на физиката модели, преди да бъдат огласявани публично.

Със събирането и анализарането на все повече данни, вероятността за засичането на извънземен живот, ако съществува такъв, се увеличава постоянно.

Междувременно, „напредъкът все още се измерва от мащаба на усилията, а не от резултатите“, казва доктор Даймънд.