Производството в космоса може да звучи като научна фантастика, но то вече се случва, макар и в малки мащаби. Това е един прохождащ пазар, който анализатори и няколко стартъп компании прогнозират, че ще „избухне“.

“Ако погледнете фармацевтичните продукти, полупроводниците, козметичните и здравните продукти и потенциално храните, ние оценяваме този пазар на над 10 млрд. долара през 2030 г., в зависимост от скоростта на насищане,” казва Илан Розенкопф, партньор в McKinsey.

Космосът предлага уникална среда за развойна дейност, тъй като по-високите нива на радиация, микрогравитацията и почти пълната липса на вакуум позволяват на компаниите да измислят нови методи на производство или материали, които не са възможни на Земята.

Тази практика не е изцяло нова. Международната космическа станция (МКС) е приемала няколко експеримента от страна на учени, правителствени агенции и търговски клиенти за неща, като отглеждането на човешка тъкан, производството на по-чисти полупроводници и разработването на нови или по-добри лекарства.

В бюджета за финансовата 2024 г. президентът на САЩ Джо Байдън даже задели 5 млн. долара за НАСА за провеждане на изследвания на МКС, свързани с рака.

За достъпа до МКС обаче винаги е имало конкуренция, а интересът продължава да расте. Сега няколко космически стартъп компании виждат възможност за задоволяване на търсенето за производство в космоса, използвайки компактни космически фабрики.

Една от тези компании е базираната в Калифорния Varda Space Industries. Мисията на Varda е да помага на фармацевтичните компании да подобряват лекарствата си или да създават нови лекарствени терапии, като се възползват от уникалните свойства на космоса, след което да връщат тези материали на Земята.

От ключово значение за бизнеса на Varda е феномен, наречен протеинова кристализация.

Той се получава при изпаряването на свръхнаситени протеинови разтвори, вследствие на което се формират основи, така че учените да могат изучават структурата на даден протеин.

Разбирането на кристалната структура на даден протеин може да помогне на учените да придобият по-добра представа за механизмите на дадена болест, да определят лекарствените цели и да оптимизират дизайна на лекарствата.

Става въпрос за лекарства с по-малко странични ефекти, които са по-ефективни или могат да издържат в повече условия, като например да не се налага да бъдат охлаждани.

Провеждани години наред изследвания показват, че протеиновите кристали, отглеждани в космоса, са с много по-високо качество от тези на Земята.

Планът не е дадено лекарство да се произвежда изцяло в открития космос, а само нещото, което е известно като основната активна фармацевтична съставка, или частта от него, която е отговорна за терапевтичния ефект от лекарството.

“Няма да ни видите да произвеждаме пеницилин, ибупрофен или подобни генерични лекарства за масова употреба, предвид факта, че количеството кристалин, което трябва да се създаде, далеч надхвърля настоящите ни способности,” казва Делян Аспарухов, съосновател и президент на Varda Space Industries.

“Има обаче широк набор от лекарства, чиито продажби генерират милиарди долари годишно и които отговарят на производствените ни възможности дори и в момента.”

Аспарухов казва, че в поставените в САЩ през 2021 и 2022 г. стотици милиони дози от ваксината на Pfizer срещу COVID-19 “общото количество първична фармацевтична съставка на действителната кристална иРНК е било по-малко, отколкото две туби за мляко от по 1 галон (1 галон = 3.78 литра).”

От другата страна на Атлантическия океан - в Кардиф, Уелс, компанията Space Forge работи по проектирането на собствена фабрика в космоса за производството на полупроводници от следващо поколение.

Целта на Space Forge е да се създадат попупроводникови субстрати чрез използването на материали, различни от силиций, за производството на по-ефективни чипове с по-висока производителност.

“Tова следващо поколение материали ще ни позволи да създадем невиждана досега ефективност,” казва Андрю Парлок, управляващ директор на дейността на Space Forge в САЩ. “Говорим за подобряване на представянето на полупроводниците с между 10 и 100 пъти.”

Точно както при фармацевтичните продукти, тайната съставка за постигането на този тип подобрение в представянето нa полупроводниците се крие в създаването на идеалните кристали в космоса.

Този тип усъвършенствани чипове са важни за индустрии, като 5G и електромобилите. Подобно на Varda, Space Forge планира да произвежда само част от чиповете в космоса.

“След като сме създали тези кристали в космоса, ние можем да ги върнем на земята и да възпроизведем отново този растеж,” казва Джош Уестърн, главен изпълнителен директор и съосновател на Space Forge.

“Затова не е необходимо да ходим безброй пъти в космоса, за да изградим добри мащаби на работа в сътрудничество с нашите партньори и клиенти на земята,” допълва той.