Цената на лития, който се използва в производството на батерии за електрически превозни средства и често е наричан „новият петрол“, продължава да се срива. Една от причините за това е по-ниското от очакваното търсене на електромобили, пише Yahoo Finance. 

Цената на лития се е понижила с над 80% спрямо пика си през 2022 г., когато главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отбеляза, че металът е достигнал "безумни нива".

Сребристият мек метал не е борсово търгувана стока и се купува чрез частни договори между купувачи и продавачи, които обикновено се пазят в тайна. Цените в Китай, обаче, който най-големият преработвател и потребител на литий, са публични. 

Те са се сринали от най-високото си ниво за всички времена (над 80 000 долара за метричен тон през 2022 г.) до под 14 000 долара за тон през февруари 2024 г., според данни на Fastmarkets.

Анализаторите отбелязват, че през последните две години пазарът е преминал от еуфория към отчаяние.

Целта на правителството на САЩ е 50% от всички продадени нови превозни средства да бъдат електрически до 2030 г.

Стимулите предизвикаха приток на инвестиции в индустрията, а миналата година енергийният гигант ExxonMobil обяви плановете си да стане основен доставчик на литий за индустрията на електрически превозни средства, като се насочи към производство през 2027 г.

Компанията има за цел да произвежда достатъчно литий, за да задоволи производствените нужди на автомобилните производители за повече от 1 милион електромобила годишно до 2030 г.

Оказва се обаче, че предлагането расте по-бързо отколкото търсенето на батерии, което в последната година забави темповете си значително. 

В отговор на свръхпредлагането, производителите на литий намаляват броя на работниците си и свиват инвестиционните си проекти. Piedmont Lithium наскоро обяви, че ще съкрати 27% от работната си сила. Albemarle същоще съкрати работни места и ще намали разходите си за големи проекти. 

Ситуацията се усложнява и от повишаването на цената на финансирането заради ръста на лихвите в Съединените щати и Европа. 

В дългосрочен план обаче анализаторите и представителите на индустрията очакват търсенето на електромобили да се увеличи, особено ако Федералният резерв на САЩ намали лихвите по-късно тази година.

Глобалните продажби на електромобили намаляха с 26% на месечна база през януари, но са нараснали с 69% спрямо съответния месец на предходната година, според данните на консултантската фирма Rho Motion.

Очаква се електромобилите да съставляват около половината от продажбите на нови автомобили в света до 2035 г., според проучване на Goldman Sachs. Това означава, че търсенето на литий тепърва ще расте, макар и малко по-бавно от очакваното.