Шефът на OpenAI Сам Алтман ще е един от най-големите печеливши от предстоящото първично публично предлагане на Reddit. Алтман е третият най-голям инвеститор в социалната мрежа с дял от 8.7%, стана ясно при публикуването на проспекта на компанията по-рано през седмицата.

Въпреки че за момента не е ясно при каква цена Reddit ще се листне на борсата, от Bloomberg съобщават, че компанията ще търси финансиране при оценка от 5 млрд. долара.

Това би оценило дела на Алтман, състоящ се от 789 456 акции от клас А и 11.4 млн. акции от клас Б, на близо 435 млн. долара.

За момента не е ясно дали Алтман планира да продаде част от акциите си, но излизането на борсата на Reddit ще затвърди изпълнителния директор на OpenAI като един от най-влиятелните предприемачи отвъд океана.

38-годишният Алтман е начело на компанията-създател на ChatGPT, като в момента тя се оценява на 86 млрд. долара.

Според данни на Axios, първоначалната инвестиция на Алтман в Reddit е направена през 2014 г., след което той влага допълнителни средства през 2017 г., когато тя е оценена на 1.8 млрд. долара. 

Алтман е член на борда на директорите на Reddit в продължение на седем години, или до 2022 г.

Основната през 2005 г. компания днес има 76 млн. дневни посетители, както и приходи от 804 млн. долара през 2023 г., което е с 21% повече спрямо година по-рано.

Reddit обаче отчете загуба от 90.8 млн. долара през миналата година, което може би ще охлади интереса към публичното предлагане, според Fortune.