Китайският производител на смартфони Xiaomi показа първия си електромобил по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Моделът SU7 беше обявен в края на миналата година в Китай, но тази седмица потребителите получиха възможност да видят как изглежда.

SU7 е елегантен, спортно изглеждащ звяр с привличащ погледите син цвят. Автомобилът разполага с четири врати и е изцяло електрически. От Xiaomi казват, че той използва собствени електромотори на компанията и е способен да ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2.78 секунди.

SU7 ще разполага с батерия с капацитет 101 кВт/ч, която му осигурява пробег от 800 км, което е значително над пробега на повечето електромобили, които се предлагат в днешно време.

Тя също така поддържа бързо зареждане, като от Xiaomi твърдят, че само с 15 минути зареждане може да бъде осигурен пробег от над 500 км.

От компанията също така казват, че платформата, на която е изграден SU7, на теория може да поеме батерии с капацитет 150k кВт/ч, осигуряващи пробег от 1 125 км. Потребители обаче не би трябвало да очакват достигането на подобни цифри поне още няколко години.

Отвън колата е оборудвана с най-различни радарни и лидарни сензори, които позволяват автономно придвижване, а купето разполага с 16-инчов инфоразвлекателен дисплей, дисплей за водача и 7.1-инчово "въртящо се табло."

От Xiaomi все още не са обявили кога автомобилът ще излезе на пазара или колко ще струва, но компанията си е поставила за цел да се наред в Топ 5 на автомобилните брандове в световен мащаб.

Това означава, че тази кола ще може да се купува и извън Китай. Предстои да се види колко ще струва, но няма да е евтина.

“Смятаме, че това е добра отправна точка за нас в премиум сегмента, защото вече имаме 20 милиона премиум потребители в Китай въз основа на смартфоните,” заяви президентът на Xiaomi Group Лу Вейбинг пред CNBC.

Базираната в Пекин компания е сред пазарните лидери в индустрията на смартфоните, нареждайки се на трето място по глобални продажби след Apple и Samsung, според данни на Canalys, които показват, че Xiaomi е контролирала около 13% от световния пазар на смартфони и е доставила 146.4 милиона устройства през 2023 г.

В последните години компанията разшири дейността си до телевизори и други домакински уреди, които могат да се контролират със смартфон и често са с елегантен дизайн в бял цвят.

По-голяма част от приходите на Xiaomi идват от смартфоните, като под 30% от тях компанията генерира от домакински уреди и други устройства.