Apple ще закрие екипа си, работещ по създаването на електромобили, който носеше името Special Projects Group, информира Bloomberg.

Новината слага край на тайните усилия на компанията да създаде автомобил, който да се конкурира с Tesla. По програмата бяха наети хиляди служители, но тя никога не е съвпадала с основната дейност на Apple за производство на електроника и предлагане на онлайн услуги.

Проектът също така пораждаше въпроси, като към кого ще се обърнат от Apple за производството на автомобила.

Информацията, че технологичният гигант има амбиции да произвежда автомобил се появи за първи път през 2014 г., след като компанията нае автомобилни инженери и други служители от автомобилни фирми.

Публичната информация за плановете на Apple беше малко, но компанията развиваше програма за автономни автомобили, оборудвани със сензори и водачи, които се движеха в района на Сан Франциско.

Програмата Special Projects Group на Apple претърпя няколко реорганизации през годините, в това число съкращения през 2019 г., когато служители бяха преместени в други отдели на компанията.

Сега някои работещи в автомобилното подразделение на Apple може се преместят в екипа за генеративен изкуствен интелект, според Bloomberg.

Компанията има и други проекти, свързани с автомобилната индустрия, в това число инфоразвлекателния софтуер CarPlay, който от Apple твърдят, че е инсталиран на 80% от новите автомобили.

Автомобилният проект беше част от вътрешните усилия в компанията за намирането на технологии, които тя би могла да развива на големи потенциални пазари.

Apple продължава да разработва технологии в сферата на грижите за здравето, най-вече за Apple Watch. Миналия месец компанията пусна и първия си комплект за виртуална реалност Vision Pro.

Някои от азиатските конкуренти на Apple от индустрията на смартфоните инвестираха сериозно в проектирането и потенциалното производство на автомобили.

Xiaomi, която произвежда телефони с операционна система Android, представи своя електромобил тази седмица. Foxconn, която е основеният производствен партньор на Apple, обяви през миналата година, че ще произвежда електромобили.

Apple и главният изпълнителен директор Тим Кук никога не са потвърждавали публично за проекта, като вместо това го определяха като работа по “автономни системи.”

Като част от своето мълчание, Apple не е посочвала и разходите си в автомобилната сфера. Като цяло компанията е похарчила 30 млрд. долара за развойна дейност през 2023 г., което е с 14% повече на годишна база.

R&D бюджетът на Apple включва инвестиции в нов софтуер и функционалности за съществуващите продукти на компанията, като iPhone.

Акциите на Apple поскъпнаха с по-малко от 1% вчера, до 182.63 долара за брой.