Норман Фостър, известен като един от най-изтъкнатите архитекти в света, посвети десетилетия на предефиниране на концепцията за високи сгради.

Портфолиото му може да се похвали с емблематични структури, като лондонската 30 St Mary Axe (по-известна като Gherkin) и сградата на HSBC в Хонконг. Сега той е вперил поглед в Катар.

Пред завършване и достигане на височина от 301 метра, Lusail Towers на Фостър са готови да претендират за титлата „най-висока сграда в Катар“, надминавайки настоящия рекордьор - The Torch Doha.

Част от проект с площ от 1.1 милиона квадратни метра, замислен от Foster + Partners, конструкцията на кулите е основен компонент на по-големия генерален план за град Лусаил, разположен на 16 километра северно от столицата Доха.

С направена първа копка през януари 2020 г., Lusail Towers са само един от множеството нови проекти в района, включително стадион Lusail, също проектиран от Foster + Partners за Световното първенство по футбол през 2022 г.

Кулите се състоят от четири отличителни блока, два от които на 70 и два на 50 етажа, като всяка от тях трябва да се превърне в център на финансовите институции на Катар.

„Като архитект откривам, че се занимавам с градове в начален стадий“, казва Фостър. „Поставихме знак за това, което по същество е нов квартал, създаващ инфраструктура за бъдещите поколения.“

Слънце и сянка

За да се справи с уникалните предизвикателства, породени от горещия климат на Катар, екипът на Фостър трябва да се отклони от материалите, които обикновено се използват в небостъргачите в по-хладните страни.

Дизайнът включва усъвършенствани засенчване и вентилация, докато екстериорите на кулите са покрити с „морски клас“ алуминий, който обгръща сградите, предпазвайки стъклото от силното слънце, като същевременно запазва гледките и пропуска естествена светлина.

В центъра на проекта са специалните перки за засенчване, подобни на хриле, които не само оптимизират гледките и естественото осветление за обитателите, но намаляват слънчевата радиация със 70%, в сравнение с традиционните изцяло стъклени кули.

Според Люк Фокс, ръководител на проекта и старши изпълнителен партньор във Foster + Partners, тази система за засенчване допринася за 35% спад в нуждата от охлаждане и общата консумация на енергия.

Кулите са стратегически разположени, за да създадат максимално засенчване, а докато се издигат, формата им се измества чрез завъртане на 90 градуса.

Изграждане от нулата

Въпреки че кулите са готови да се превърнат в разпознаваема забележителност за Лусаил, Фостър вярва, че силуетът на града отразява това, което се крие под повърхността. Той казва, че за екипа му е било изключително важно да интегрира проекта в „мащабен генерален план“.

Кулите са стратегически разположени на линия на метрото и в края на търговски булевард, свързващ брега с близкия футболен стадион, който наскоро беше домакин на финала на Азиатската купа по футбол.

Според Фостър, наземните елементи ще бъдат инструмент за постигането на основната цел за превръщане на района в оживено обществено пространство в бъдеще. Lusail Towers трябва да бъдат завършени на етапи през следващите 12 месеца.