Силуетът на лъскавия нов град на Катар - Лусаил, ще получи приковаващо вниманието допълнение - музей и център на изкуствата с поразителен кръгъл дизайн.

Музей Lusail ще започне да се строи по-късно тази година и ще бъде висок 30 метра на пет нива. Сградата ще се характеризира с площ от 11 000 квадратни метра, но разположена на повече от 10 пъти по-голямо място.

Тя ще включва зони за художествени изложби и пространство тип „мозъчен тръст“, в което да се провеждат дискусии по глобални проблеми.

Наречен „Градът на бъдещето“ на Катар, Лусаил се намира на около 16 км северно от столицата Доха. Строителството му започна през 2006 г., като бързо развиващият се град е дом на един от най-емблематичните небостъргачи в държавата от Персийския залив - Katara Towers.

Друг негов архитектурен център - стадион Лусаил, беше домакин на финала на Световното първенство по футбол през 2022 г. След завършването се очаква населеното място да има капацитет за настаняване на 200 000 жители.

Голяма част от дизайна на музея е вдъхновен от мюсюлманската архитектура и култура, както и от околната среда, казва архитектът Жак Херцог за CNN Travel.

Той обяснява, че формата на полумесец, срещана в цялата ислямска култура, е била ключов фактор при проектирането на сградата. Вътре, "булевард" именно с тази форма ще води посетителите през музея.

„Това е част от идентичността на някои мюсюлмански династии, но също и булевардна крива, която не виждате точно къде свършва. Това е важен детайл за нас“, казва Херцог. „Къде започва и къде свършва не е предварително определено и оставя място на въображението,“ допълва архитектът.

Съоснователят на швейцарската архитектурна компания Herzog & de Meuron е добре запознат с дизайна на музеи. Преди това неговата фирма работи по музея M+ в Хонконг, музея на изкуствата Pérez в Маями и Tate Modern в Лондон, както и по националния стадион в Пекин за Олимпиадата през 2008 г.

Херцог се надява, че този проект ще се впише не само в силуета на Лусаил, но и в пясъка, скалите и морето, които го заобикалят.

Музеят ще бъде построен на остров Ал Маха - рекултивирана земя, разположена в близост до бреговата линия на Катар, която, според Херцог, непрекъснато се променя. Първа копка на сградата беше направена миналия декември, а наскоро бяха публикувани и нови изображения на сградата.

Структурата ще бъде изградена предимно от местни материали - не само позовавайки се на идеята за свързване на музея със земята, която го заобикаля, но и от съображения за щадене на околната среда. „Искаме тази сграда да има принос на екологично ниво“, казва Херцог.

Музеят ще има зелени площи с местни дървета и растения, докато слънчевите панели и ефективното управление на водните му ресурси частично ще компенсират емисиите на CO2 и ще намалят потреблението на вода.

Ориенталско изкуство

Сградата ще включва различни зали за редовни изложби и ориенталски произведения на изкуството, достигнало връх на популярността си през 19-и век и представящо възприятието на Запада за Северна Африка и Близкия изток по това време.

Акцентът на арт пространството ще бъдат четири зали, всяка от които вдъхновена от класическата архитектура на четирите страни на ислямския културен свят. Северната ще е вдъхновена от Истанбул, южната от Кайро, западната от Сарагоса в Испания, а източната - от Исфахан в Иран.

„Това е нещо, което ме занимаваше интелектуално в продължение на много години - идеята да взема парчета от исторически сгради и да ги преместя някъде другаде, сблъсквайки ги в съвременна структура“, казва Херцог.

В залите ще се водят всякакви диалози - от дебати между учени до провеждане на медиации между глобални играчи. През последните години Катар пое ролята на посредник в конфликта в Украйна и войната между Израел и Хамас.

Музеят е описан и като „многопластов сук“ - идея, която се свързва с традиционните пазари на Близкия изток. Souq Waqif, например, е една от най-емблематичните характеристики на Доха.

Концепцията диктува създаването на пространства, имитиращи заведения за хранене, магазини и джамия на няколко етажа в музея. „Вярвам, че това ще се превърне в основен гръбнак в сградата. Това е нещо като град сам по себе си“, казва Херцог.

Очаква се музеят Lusail да бъде завършен през 2029 г.