Японските граждани ще имат едно и също фамилно име след 500 години, освен ако на семейните двойки не се позволи да имат отделни фамилни имена, сочи ново проучване, което е част от кампания за обновяване на гражданския кодекс в страната, който датира от края на 19-и век.

Проучването, дело на преподавателя по икономика в Университета на Тохоку - Хироши Йошида, прогнозира, че ако Япония продължава да настоява двойките да избират едно фамилно име, всеки японец ще бъде “Сато сан” до 2531 г.

Йошида признава, че неговите прогнози се базират на няколко предположения, но казва, че идеята е да се използват цифри, за да се обяснят потенциалните ефекти от системата върху японското общество, за да се привлече внимание към проблема.

“Ако всички се казват Сато, може да се наложи да се обръщат към нас по първо име или да се използват числа,” казва той, цитиран от Mainichi. “Не мисля, че това ще е добър свят за живеене.”

Сато вече е начело на списъка с най-популярните фамилни имена в Япония, като 1.5% от всички хора в страната носят това фамилно име, според проучване от март 2023 г. Недалеч на второ място е името Сузуки.

Някои потребители на социалните мрежи в Япония погрешно приеха, че проучването, за което беше съобщено вчера, но е проведено през март, е първоаприлска шега, но Йошида заяви, че е искал да предостави на хората пауза за размисъл.

Ако имаме нация от Сато-вци, това “не само ще бъде неудобно, но и ще подкопае индивидуалното достойство,” казва той, цитиран от Asahi Shimbun, допълвайки, че тази тенденция също така ще доведе до загубата на семейното и регионално наследство.

Според изчисленията на Йошида, делът на японците с фамилно име Сато е нараснал 1.0083 пъти от 2022 до 2023 г.

Допускайки, че този темп на нарастване остане постоянен и няма промяна в закона за фамилните имена, около 50% от японското население ще носи това име през 2446 г. и 100% през 2531 г.

Когато сключват брак, двойките в Япония трябва да избират кое име да споделят, но в 95% от случаите жената приема името на мъжа.

Тази картина обаче би била различна, ако правителството на Япония отстъпи пред нарастващия натиск да позволи женените двойки да използват отделни фамилни имена.

Проучването включва и алтернативен сценарий, екстраполиран от проучване от 2022 г. на Конфедерацията на японските профсъюзи, според което 39.3% от 1 000 служители на възраст между 20 и 59 г. са заявили, че искат да споделят фамилно име, дори и ако имат възможност да използват различно.

При тези обстоятелства, Йошида, чието проучване е поръчано от Think Name Project и други организации, които искат легализиране на възможността хората да избират своите фамилни имена, прогнозира, че до 2531 г. едва 7.96% от японското население ще носи фамилното име Сато, пише Mainichi Shimbun.

Организации, които призовават за промяна в закона за семейните имена, се надяват, че тяхната кампания ще получи тласък от вероятността, че имена, като Сузуки, Уатанабе и Йошида (11-ото най-често срещано фамилно име), може да изчезнат.

Правителството разреши моминските имена да фигурират до фамилните имена в паспортите, шофьорските книжки и удостоверенията за пребиваване след сключване на брак, но Япония остава единствената страна в света, която изисква съпрузите да използват една и съща фамилия.

Консервативни членове на управляващата Либерално-демократическа партия казват, че промяна на закона би “подкопала” семенйното единство и би предизвикала объркване сред децата.