Бизнес политиките, които превръщат устойчивото развитие в приоритет, ще бъдат в центъра на дискусия, в която ще участва мениджърът „Устойчиво развитие и качество“ в Девин ЕАД Петя Манастирска по време на събитието ESG - Investing in our future, което Darik Business Review провежда за втора поредна година.

Тя ще дебатира пред публиката по множество зелени теми съвместно с мениджъра връзки с обществеността във Филип Морис България Анелия Иванова и Милен Христов, директор Финанси и инвестиции в Доверие Брико АД /Mr.Bricolage – България/.

Вижте какво сподели в аванс преди събитието пред екипа ни Петя Манастирска:

Какви са добрите практики на „Девин“ в областта на кръговата икономика?

Кръговата икономика в нашия сектор има важна роля за намаляването на отпадъците, опазването на природните ресурси и подобряването на устойчивостта на бизнес моделите. „Девин“ прилага добри практики в тази посока, сред които:

Правилно управление на отпадъците, които се генерират на нашата територия. Какво означава това: разделно събиране, оползотворяване максимално на тези отпадъци и минимизиране на битовите отпадъци.

От години работим в тази посока, имаме много строги правила и показатели, които следим. За 2023 г., например, показателят за количеството отпадъци, събрани разделно и оползотворени, е 98%.

Друга много важна не само за бизнеса ни, но и за околната среда тема е разработването и търсенето на иновативни опаковки, непрекъснатото изпитване, проучване и въвеждане на по-леки, по-устойчиви и по-лесни за събиране и рециклиране опаковки.

Това включва използването на рециклирани материали и прецизен дизайн, който намалява количеството използвани материали.

В началото на тази година пуснахме първата си бутилка, направена от бутилки, т.е. бутилка от 100% rPET. Процесите на разделното събиране и правилното оползотворяване на материалите е много важно за кръговата икономика.

Защото от пластмаса могат да се изработват много продукти: дрехи, огради за градини, градинска мебел. Събирането на отпадъците от РЕТ е важен процес – те не трябва да се смесват с друг вид отпадък, за да не се замърсяват и за да могат да се върнат в кръга, отново да се преработят и да бъдат в контакт с храна.

В България престои да бъде въведена депозитна система. Eдинствената пластмаса, която може да се рециклира многократно и за неопределено време, e материалът PET, от който са направени и нашите бутилки.

Всички наши бутилки са 100% рециклируеми и с необходимото високо качество за контакт с храни. Нуждаем се от законодателна рамка, която да обедини всички заинтересовани страни с поглед към едно по-екологично бъдеще за България.

Отговорно управление на водите. През 2023 г., по време на първия поддържащ независим одит, „Девин“ успешно защити постигнатото основно ниво според Алианса за устойчиво управление на водите.

Като демонстрира, че защитава своите водни активи в продължение на десетилетия и в тясно сътрудничество с публичните органи, „Девин“ доказа, че всички минерални и изворни води се стопанисват и бутилират устойчиво, без свръхексплоатация, при пълна прозрачност и с доверието на останалите участници (заинтересовани страни) на местно ниво, които използват тези води.

Постоянно и дългосрочно сътрудничество с местни общности и организации. „Девин“ се ангажира с местните общности и нестопанските организации за създаване на програми за подобряване на градската среда в гр. Девин, подпомага образованието и работи в сътрудничество с двете гимназии в града, подкрепя учебния център за извънкласни занимания и детския футболен отбор.

Работим с лесничейството и развиваме проект за следене на състоянието на биоразнообразието в района на извора чрез оценка на полена, събран от отглежданите от нас пчелни семейства на мястото на извора.

От 2019 г. „Девин“ издава своя годишен доклад за устойчиво развитие и споделя дейностите и нефинансовите си показатели със заинтересованите страни. Ежегодните доклади предоставят информация за нашите постижения, цели и бъдещи планове за устойчиво развитие.

Тези инициативи не само помагат на компанията ни да намалява своя въглероден отпечатък и екологичната си следа, но и допринасят за подобряване на нашия бизнес модел, за да отговорим на нарастващите очаквания на потребителите за устойчиви продукти и услуги.

Какви инициативи предстоят в тази посока през тази и следващите години?

Продължаваме да изпълняваме целите за устойчиво развитие, заложени в стратегията ни „Извор на промяна до 2025 г.“ и във всички проекти, които описах.

Тази година пред нас предстоят следните важни стъпки:

  • преразглеждане и актуализация на нашия план за постигане на нетна въглеродна неутралност;
  • преразглеждане и залагане на следващата ни стратегия за устойчиво развитие до 2030 г.;
  • преоценка и подготовка за пресертифициране през 2025 г. за следващия тригодишен период като B Corp.

Коя е Петя Манастирска?

Петя Манастирска е мениджър "Устойчиво развитие и качество" в „Девин“ ЕАД. Тя има над 20 години опит в сферата на управление на качеството, опазване на околната среда и безопасността, натрупан във водещи международни производствени компании.

Петя е част от екипа на DEVIN от 2019 година и отговаря за прилагането на Source of Change – стратегията за устойчиво развитие, споделяна от всички компании на Spadel Group.

Работата ѝ в DEVIN през последните 5 години допринася за независимата оценка от световно признати организации и сертифициране на добрите практики на компанията с Alliance for Water Stewardship и B Corp™ (Benefit Corporation).

ESG - Investing in our future

ESG - Investing in our future ще се състои на 17 април в Planet Schwarz Tech Theater. Входът е свободен и не се изисква регистрация. Конференцията се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.

Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.

Повече можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.