Носителят на Нобелова награда Питър Хигс, който предсказва на теория нова елементарна частица, която впоследствие получава името Хигс бозона, почина на 94-годишна възраст.

Хигс, който през 2013 г. получава Нобеловата награда за физика за своите научни изследвания от 1964 г., с които се изяснява как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята, е починал в дома си в Единбург.

След поредица от експерименти, които започват сериозно през 2008 г., неговата теория, която е считана за ключ към фундаменталната структура на материята, е доказана от физици, които работят по Големия адронен ускорител в Европейския център за ядрени изследвания (CERN) в Швейцария.

През 2012 г. Нобеловата награда е поделена между Хигс и белгийският теоретичен физик Франсоа Англер, чиято работа през 1964 г. също допринася пряко за откритието.

Хигс прекарва по-голяма част от професионалния си живот в Единбургския университет, където през 2012 г. в негова чест е открит Центърът за теоретична физика Хигс.

Ученият беше атеист и ненавиждаше наименованието „божествената частица,” което медиите често използваха за бозона, който носи неговото име, пише CNN.

През 1962 г. Хигс се жени за Джоди Уилямсън - американски лингивст и поддръжник на ядреното разоръжаване, която умира през 2008 г. Те имат двама сина.

Хигс беше скромен по отношение на своите постижения и избягваше медийното внимание. В интервю за уебсайта на Нобеловите награди той си спомня, че на сутринта, в която се очаквало изявлението за Нобеловата награда през 2013 г., той очаквал медийния интерес и предприел стъпки, за да го избегне.

Той напуска дома си в Единбург и излиза за разходка около пристанището, след което отива на обяд и посещава художествена изложба. На път за дома бившa съседкa го поздравява за новината, а Хигс отговаря „Каква новина?“.