Как ESG регулациите променят фармацевтичната индустрия и какви са инициативите на AstraZeneca по пътя към устойчивото развитие? Отговорите на тези въпроси ще потърсим с Иван Рангелов, главен финансов директор на компанията за Клъстер Балкани.

Той ще вземе участие във форума ESG - Investing in our future, който Darik Business Review организира за втора поредна година.

Ето какво коментира Иван Рангелов в аванс преди събитието: 

Кой беше най-важният успех на AstraZeneca по пътя към устойчивото развитие?

В AstraZeneca гледаме на устойчивото развитие като на постоянен процес от конкретни действия, а не като на еднократна цел, и в този смисъл всеки успех е ценен.

И този процес се надгражда непрекъснато с нови инициативи и все по-амбициозни цели. Така например, в глобален мащаб сме поели ангажимента до 2030 г. да имаме негативен отпечатък на въглеродните емисии. 

Нашата стратегия за устойчиво развитие стъпва на три взаимосвързани приоритета: достъп до здравеопазване и иновативни терапии, опазване на околната среда, следване на етични практики и прозрачност. 

Като глобален лидер, наша отговорност е да търсим решения за справяне с най-големите предизвикателства на нашето време по отношение на устойчивото развитие, включително климатичните промени, загубата на биоразнообразие, равния достъп до здравеопазване и устойчивостта на здравната система.

Как усилията на компанията в тази посока променят начина на управление и комуникацията със служителите?

Ако реферираме към глобалната ни цел да бъдем компания с нулев въглероден отпечатък до 2030 г., в Клъстер Балкани и в частност България, екипът реализира редица инициативи в тази посока.

Въпреки сложната инфраструктура в нашия регион, ние сме предприели преминаване към изцяло електрически автопарк до 2025 г. Впечатляващ е постигнатият от нас резултат в тази посока: само в рамките на 2023 г. АstraZeneca България завърши със 76% изпълнение на тази амбициозна цел.

Това е най-високият резултат в страните от групата на AstraZeneca за Централна и Източна Европа, както и един от най-високите за регион Европа и Канада. 

Българският екип реализира и друга съществена „зелена“ инвестиция – през април 2023 г. екипът се нанесе в нов „зелен офис“ на стойност над 1.8 млн. лева. Той се отличава с това, че генерира между 30-50% възобновяема енергия. 

Имаме екип от доброволци, който непрекъснато имплементира нови и все по-„зелени“ инициативи в нашето работно ежедневие, като въвлича всички колеги и превръща всеки от нас в посланик на устойчивото развитие и извън офиса.

В резултат, употребата на пластмаса и хартия са сведени до минимум – въведени са филтриращи технологии за чешмяна вода, дигитално подписване на документи, разделно събиране на отпадъци и използване на рециклирана хартия. 

Инвестицията на компанията в подновяването на автопарка с електрически автомобили и осигуряване на зарядни станции за служителите, както и на територията на офиса, възлиза на стойност над 1.5 млн лева.  

Сред другите дейности на компанията в полза на обществото и природата са залесяване чрез инициативата AZ Forest, осино­вяване на кошери, програма за превенция на тютюнопушене на деца и младежи и много други.

Инвестираме изключително много и в редица образователни и информационни кампании за различни заболявания, чрез които повишаваме осведомеността за възможностите за скрининг, диагностика и превенция.

Какво означава днес ESG и има ли общ поглед към тази тема от страна на бизнеса, институциите и потребителите?

Прегръщането на ЕSG практиките от компаниите означава осъзнато и отговорно отношение към отпечатъка, който нашата дейност има върху обществото, бизнеса, икономиката, климатичните промени.

Все повече организации въвеждат подобни инициативи и това е една добра тенденция, която се наблюдава. Разбира се, има още много какво да се случва в тази посока, особено у нас. 

Затова вярвам, че бизнесът има водеща роля и заедно с местните институции трябва да задаваме правилния тон и да допринасяме за по-устойчивото развитие в нашето общество.

Както вече споделих, нашият екип се фокусира върху възможността да помогнем иновативните терапии да достигат до българските пациенти, екипът на компанията да приема целите за опазване на околната среда и природните ресурси като персонални, както и във всеки един етап на нашата дейност да бъдем водени от етични принципи и прозрачност във взаимодействията ни с нашите партньори.

Кой е Иван Рангелов?

Той има дълъг път в структурата на AstraZeneca. След като завършва Икономика и Финанси в University of York във Великобритания, се присъединява към екипа на AstraZeneca UK, като част от тригодишна програма за развитие на млади таланти в сферата на финансите: Global Graduate Scheme. 

След това работи в Швеция, където е финансов бизнес партньор в направление Онкология за скандинавските страни. След завършване на програмата Иван се връща в България и продължава развитието си в структурата на AstraZeneca, като през 2021 г. поема ключовата роля CFO в новосъздадения Клъстeр Балкани.

В него са включени страните от Балканския полуостров (България, Сърбия, Хърватска и Словения), където работят над 250 професионалисти.

През 2022 г. Иван поема и управлението на бизнес проектите в държавите от Южните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония), където компанията стъпва чрез партньор.

В ролята си на CFO, Иван отговаря и за имплементирането на ESG политиките и практиките в Клъстера, в това число преминаването към изцяло електрически автопарк на компанията, създаването на „зелен" офис и др. 

През 2022 г. Иван е избран за CFO на годината на престижните награди CFO of the Year, организирани от EY в партньорство с "Капитал".

ESG - Investing in our future

ESG - Investing in our future ще се състои на 17 април в Planet Schwarz Tech Theater. Входът е свободен и не се изисква регистрация. Конференцията се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.

Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.

Повече можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.