Преди повече от 5500 години две жени са били вързани и вероятно погребани живи в рамките на ритуално жертвоприношение, в което е използвана форма на мъчение, свързвана днес с италианската мафия. Това сочи анализ на скелети, открити в археологически обект в Югозападна Франция.

Изследователите изучават необичайното положение на три женски скелета, открити през 1985 г. в град Сен Пол Троа Шато, и заключават, че две от жените вероятно са умрели от форма на мъчение, известно като incaprettamento.

То включва връзване на главата и глезените на човек, така че той да се задуши заради позицията на краката си, съобщава CNN.

Изследователите прегледали скелети, открити и на други археологически обекти в цяла Европа, идентифицирайки 20 други вероятни случая на подобни жертвени убийства.

Практиката може да е била относително широко разпространена в неолита или късната каменна ера в Европа, според проучването, публикувано в списание Science Advances.

Третата жена, открита на мястото, е била в нормална позиция за погребение и „не знаем как е умряла“, казва Ерик Крубези, един от водещите автори на статията и биологичен антрополог от университета „Пол Сабатие“ в Тулуза, пред CNN.

„Но можем да кажем, че са поставили трите жени в гроба едновременно,“ допълва ученият.

Гробното място е съобразено с изгрева по време на лятното слънцестоене и със залеза при зимното слънцестоене, което кара авторите на изследването да предположат, че това е място, на което хората са се събирали, за да отбелязват смяната на сезоните, което може да е включвало човешки жертвоприношения.

Чрез преглед на съществуващата литература, изследователите идентифицират и 20 други вероятни примера за хора, принасяни в жертва по същия начин в продължение на 2000 години през неолита.

Според проучването, действителният им брой вероятно е по-висок, но няма достатъчно информация, за да се направят твърди заключения.

Въпреки че е невъзможно да се докаже окончателно, че жените в гроба в Сен Пол Троа Шато са умрели in situ (на място, в превод от латински), тяхната позиция предполага, че са били поставени там насила, „а смъртта им вероятно е настъпила” в гроба.

Изследователите могат да посочат с „95% сигурност, че трите индивида са били жени“ след прецизно измерване на различни характеристики на тазовата кост, казва съавторът на проучването Амелин Алкуфе, докторант в университета Пол Сабатие, пред CNN.

На други места в Европа мъже и деца, както и жени, са намерени принесени в жертва по този начин, се посочва още в изследването.

В бъдеще учените възнамеряват да анализират семейната връзка между трите жени и да изследват необичайни смъртни ритуали, наблюдавани в други гробове около мястото.