Силуетът на Ню Йорк е добре познат не само на американците, но и по света.

Арт деко извитата корона на Chrysler Building; широките равнобедрени триъгълници, които се извиват около One World Trade Center; стъпаловидните варовикови и гранитни правоъгълници на Empire State Building и триъгълната призма на Flatiron Building.

Днес стъклена кула за няколко милиарда долара ще добави друго измерение към градския пейзаж, според кмета на Ню Йорк Ерик Адамс.

Простирайки се на 62 етажа, офис кулата на 350 Park Avenue ще осигури повече от 6000 работни места плюс 167 225 квадратни метра търговски офис площи.

Финансирането идва от Vornado Realty Trust, основателя и главен изпълнителен директор на глобалната инвестиционна фирма Citadel Кенет Грифин и строителната и управляваща компания Rudin.

Бели колони ще рамкират ново обществено пространство в основата на новата сграда на Park Avenue, пълно със зелени площи, места за сядане и арт дисплеи, посочва CNN.

Озеленени тераси ще покриват всяка секция на стъклената кула, в която ще се помещават офисите на компаниите Citadel и Citadel Securities.

Архитектите на Foster + Partners са проектирали сградата, която ще замени 30-етажна кула, която понастоящем се намира на мястото в центъра на Манхатън, само на няколко пресечки от основните забележителности.

Докато Ню Йорк продължава да се бори с икономическите сътресения, причинени от пандемията COVID-19, Адамс и неговата администрация заявиха, че се надяват този проект да подпомогне възстановяването на града.

Изграждането на това ново офис пространство идва в труден момент за пазара на търговски недвижими имоти, тъй като компаниите искат да привлекат служителите обратно в офиса след години работа от вкъщи.

Тази тенденция остави огромна част от офис площите празни или недостатъчно използвани, водейки до рязък спад в стойността на такива сгради, докато исторически високите лихвени проценти затрудняват имотните компании, взели огромни заеми за финансиране на проекти, да ги изплащат.

Проектът ще влезе за обществено разглеждане в началото на следващата година, като се очаква кулата да бъде завършена до 2032 г.