В основата на устойчивото развитие стои доброто планиране. Това заяви директорът ESG на Летище София Антоанета Стоянова, която взе участие във форума ESG - Investing in our Future, организиран от Darik Business Review. 

В разговора с Денислав Борисов, маркетинг директор в denkstatt България, тя каза още, че работещите мерки могат да бъдат намерени, само когато е изминат целия път - от планирането до реализацията. 

"Първите три години от концесията на Летище София бяха доста трудни за нас, тъй като протече една сериозна реорганизация в структурата на СОФ Кънект. Ние получихме една държавна организация, която превърнахме в модерна структура, която работи по начина, по който работят модерните летища", заяви Стоянова. 

През 2022 г. е изготвен стратегическият план, който има за цел да превърне софийския аеропорт в петзвездно летище.  

"През 2023 г. нещата започнаха да се случват на практика, но много от тях не са видими за пътниците, например маркировката и осветлението на пистите. Но има и видими подобрения, като новите заведения за хранене и предстоящото откриване на новия голям безмитен магазин на територията на летището", коментира още тя. 

По думите ѝ първото мащабно строителство започва с изграждането на новите паркинги, които ще бъдат пред Терминал 2. 

Какви са стъпките към пълната декарбонизация на летището? 

"Пълната декарбонизация е една трудно изпълнима задача, както повечето компании вече разбират. Ние имаме ангажимент по договора за концесия и финансиране да сме постигнали пълна декарбонизация с 15% компенсации до 2036 г.

Миналата година взехме всички възможни мерки, които са включени в инвестиционната програма, и в момента кандидатстваме за ниво 4 на въглеродната акредитация, която изисква отид от трета страна и верификация на този план", обясни директорът ESG на Летище София.

Основните цели в плана, предвидени за намаляване на емисиите на летището, включват изграждане на соларна електроцентрала с батерии с капацитет от 20 мегавата. Тя ще бъде готова през 2035 г. и се очаква да покрие по-голямата част от енергийните нужди на аеропорта. 

"Засега започваме с първата част, с мощност от 5 мегавата за собствено потребление. Другите мерки, които взимаме, са за подобряване на енергийната ефективност, сградните инсталации, осветлението и други.

Взехме 34 електрически автомобила и няколко хибридни, но голяма част от тях, особено специализираните, трудно могат да се електрифицират. Затова участваме в програмата на OMV за въглеродни компенсации, за да сведем до нула емисиите от автотранспорта", обясни Стоянова. 

Колко трудно се приемат и постигат ESG целите в една организация?

Според Антония Стоянова, най-трудната част е възприемането на целите не като пожелателни, а като задължителни, както и правилното планиране.  

"За да успеем да реализираме проектите до 2036 г., беше необходимо най-напред те да бъдат разработени и включени в инвестиционната програма, за да се осигури финансиране. Това е и еднно от изискванията за въглеродната акредитация на компанията", каза още Стоянова, но уточни, че някои от плановете са лесни за изготвяне, но реализацията им може да се окаже проблем. 

Тя даде пример с отоплението с възобновяема енергия, тъй като при направените проучвания е станало ясно колко трудна и скъпа за изграждане е една подобна инсталация. Според нея, работещите мерки могат да бъдат намерени, само когато е изминат целия път - от планирането до реализацията. 

Как климатичните рискове се отразяват на авиационния бизнес? 

"В бъдеще се очаква екстремните метеорологични явление да се случват все по-често.

За България най-сериозните климатични рискове са свързани с повишаването на средната температура, като високите летни температури за едно летище не са чак толкова сериозно предизвикателство, но зимните температури могат да се превърнат в проблем, защото могат да увеличат риска от обледеняване на крилата на самолетите, на пистите и т.н. Справянето с тези проблеми ще отнеме значителен ресурс", обяснява Антоанета Стоянова. 

По думите ѝ, тези физически рискове в момента изглеждат подценени от индустрията. Много хора оценяват като много по-слабо вероятно случването на този тип рискове, отколкото т. нар. "рискове на прехода", които са регулаторни, пазарни, технологични и т.н.

За много мениджъри рискът от повишаване на цените на горивата заради "зелените" мерки е по-серизоен от събития, които могат да попречат физически на полетите. 

"Все още не сме преживели наистина екстремни бедствия, каквито вече се случиха в Западна Европа. Може би затова сме такива оптимисти", коментира още Стоянова. 

ESG - Investing in our future се осъществи с подкрепата на Филип Морис България, Летище София, Девин, Булстрад, AstraZeneca, Mr. Bricolage и denkstatt.