Сцените от Дубай миналата седмица изглеждаха особено апокалиптични за жителите му, свикнали със спокойната природа на слънчевия мегаполис в пустинята.

Този град не е бил свидетел на природно бедствие от такъв мащаб, откакто се води статистика, а разрушенията, които то остави след себе си, станаха очевидни едва след отминаването на бурята.

Обединените арабски емирства, част от които е Дубай, регистрираха най-обилните валежи от най-малко 75 години, като на територията им падна толкова дъжд за 24 часа, колкото обикновено се излива за година.

Животът на мнозина в лъскавия туристически и финансов център почти спря. Службите за спешна помощ работеха денонощно и нямаше смъртни случаи, въпреки че 70-годишен мъж загина, след като наводнението отнесе автомобила му в съседното емирство Рас Ал-Хайма.

Хаосът, който последва, беше краткотраен, но показа уязвимостта на града към природни бедствия, посочва CNN. Тъй като пистите се озоваха под вода, полетите на едно от най-натоварените летища в света бяха отменени.

Дъждът проникваше в блестящите молове през таваните, а асансьорите в небостъргачите спряха да функционират, принуждавайки жителите да се изкачват по стълбите десетки етажи. Неспособни да се върнат у дома заради блокирани пътища, някои шофьори спаха в колите си.

Всичко това беше шокиращо за високотехнологичния град - водеща международна туристическа дестинация, която може да се похвали с инфраструктура от световна класа, някои части от която се поддадоха на природното бедствие. Дъждът обикновено е оскъден в района на Персийския залив и градоустройственото планиране не отчита възможността за силни бури.

Дубай има уникален демографски модел. От неговите 3.5 милиона жители, 92% са чужденци, идващи от 200 страни, за да живеят и работят в града, привлечени от неговия статут на свободен от данъци и предлагащ спокоен начин на живот.

Това е втората най-добра туристическа дестинация в света с повече от 17 милиона посетители за миналата година, привлечени от целогодишното слънце, гурме заведенията за хранене и луксозните магазини.

Проблемите през миналата седмица засегнаха почти всички - от туристи и работници мигранти до малцинственото гражданско население. Властите призоваха хората да си останат вкъщи, но мнозина все пак се осмелиха да излязат, само за да не могат да се върнат обратно заради наводнените улици.

„Страшното е, че нямаше къде да отидеш“, казва чуждестранна жителка Софи, която не желае да съобщи фамилното си име. Тя остава блокирана край потопените пътища за близо 12 часа, някои от които прекарва в сън в колата си.

На Sheikh Zayed Road - 16-лентова пътна артерия в Дубай, изпълнена с блестящи стъклени небостъргачи, шофьорите трябва да се движат срещу движението, за да избягат от задръстванията.

Във финансовия район, където се намират регионалните централи на някои от най-големите банки в света, луксозните автомобили са почти изцяло под вода, докато улиците се превръщат в езера. В създаденото от човека пристанище на Дубай - популярна дестинация за туристите, мебелите от близките ресторанти и кафенета са отнесени от течението.

Значителни щети

Когато водите се отдръпнаха, улиците останаха осеяни с отломки. Изображения в местните медии показват магистрали с ленти с изоставени коли, а в някои квартали дни наред те все още не са премахнати от улиците.

Икономическите щети от бурята може да достигнат милиарди дирхами (1 дирхам е еквивалентен на 0.27 долара) със значително въздействие върху превозните средства, имотите и инфраструктурата, смята Авинаш Бабур, главен изпълнителен директор на InsuranceMarket.ae - застрахователен брокер в ОАЕ.

„Настоящите щети носят забележими последици както върху обществени, така и върху частни имоти, включително ключова инфраструктура“, каза той пред CNN. „Докато Дубай е преживявал бури в миналото, уникалната интензивност на това събитие постави нови предизвикателства.“

Обемът на обажданията и запитванията към застрахователните компании е скочил десетократно, посочва експертът, с скок в търсенето на жилищни застраховки.

Тъй като някои жители останаха в капан в къщите си без електричество, те трябваше да плуват, за да излязат. Тъй като използването на стационарни телефони е все по-рядко, хората без електричество разчитат на захранващи батерии, за да използват своите смартфони.

За мнозина изолацията напомняше ограниченията, въведени във връзка с COVID-19 през 2020 г. Силно зависим от чуждестранни посетители и капитал, Дубай беше един от първите градове, които свалиха ограниченията, тъй като броят на туристите намаля и цените на имотите паднаха. ОАЕ беше сред първите страни, постигнали 100% ваксинация през ноември 2021 г.

Бабур казва, че настоящата ситуация представлява възможност за Дубай „да демонстрира своята устойчивост и възможности за бързо възстановяване, подобно на ефективното управление по време на пандемията“.

Зависимост от смартфоните

Тъй като приложенията за храна спряха доставките по време и след бурята, някои жители трябваше да прибегнат до консерви или да разчитат на това, което е останало в хладилниците им. Тези без електричество използваха барбекюта, за да приготвят храната, размразяваща се в неработещите им фризери.

Някои бяха още по-зле, тъй като домовете им бяха пълни с вода – понякога стигаща до кръста им, според видеоклипове, споделени в местни медии, с унищожени вещи, мебели и уреди.

ОАЕ може да се похвали с едно от най-високите нива на проникване на смартфони в света - 96% (в САЩ показателят възлиза на 90%, докато Китай – на 72%). Жителите разчитат в голяма степен на доставки по домовете за всичко - от хранителни стоки и гориво за автомобили до сладолед и педикюр - феномен, който се разви по време на пандемията.

В нормален ден улиците на града гъмжат от велосипедисти, които бързат да направят обещаните 20-минутни доставки на хранителни стоки и 40 минути за храна. Но в началото на тази седмица повечето спряха работа.

Това принуди хората да излязат пеша, което доведе до големи тълпи в кварталните заведения за хранене и супермаркети, с чакане в продължение на часове в някои случаи. Някои ресторанти останаха отворени до ранни зори, за да отговорят на търсенето.

Супермаркетите се оказаха с празни рафтове в деня след бурята. Приложенията за доставка започнаха да възобновяват услугите си от четвъртък, но работеха с големи закъснения.

Празнична атмосфера

Дъждът обаче не се оказа голямо нещастие за младите. Училищата преминаха на дистанционно обучение до края на седмицата, но някои ученици без електричество с удоволствие си взеха ваканция.

Жителите на Дубай откриха радост и хумор в неудобството на феномена, случващ се веднъж на 75 години, претворявайки го в мемета. Част от тях се забавляваха, устройвайки си игри във водата.