Дубай пуска пробно първите си роботаксита през следващия месец, като част от плановете на емирството за облекчаване на трафика и намаляване на инцидентите на пътя.

Пет напълно автономни електрически таксита, управлявани от подразделението на General Motors - Cruise, ще се движат тестово по 8-километров маршрут в престижния район Джумейра, обяви Ахмед Бахройзян, главен изпълнителен директор на Транспортната служба на Дубай (RTA).

Дубай се надява да се превърне в първия град в Близкия изток, който използва автономни таксита, каза Бахройзян. В момента те се движат в няколко града по света, най-вече в САЩ и Канада.

Cruise притежава роботаксита, които извършват търговска дейност в щатски градове, като Сан Франциско, но Дубай ще е първият града извън САЩ, в който компанията ще пусне автономните автомобили.

“Провеждаме собствени тестове и изпитателни курсове в Дубай, тъй като всеки град има своите особености,” заяви Бахрозян пред CNN. “Метеорологичните условия тук определено са по-различни от тези в САЩ”, допълни той.

Транспортната служба на Дубай планира да пусне 4 000 автономни автомобила до 2030 г., в допълнение към 12-те хиляди традиционни таксита в града. Пътуването с роботакситата се очаква да бъде малко по-скъпо, но приблизително на същата цена, както с частен автомобил, като Uber.

Cruise е сключила 15-годишен договор с RTA и след този период пазарът на таксита може да бъде отворен за конкуренти. Бахройзян предвижда, че автономните превозни средства, в крайна сметка, ще представляват по-голяма част от таксиметровия парк на Дубай.

Година след като роботакситата на Cruise бяха пуснати в Калифорния, компанията беше принудена да намали автопарка си в щата наполовина след поредица от пътни инциденти, които очертаха потенциалните предизвикателства във връзка с автономните автомобили.

Според Бахройзян, в Дубай няма да има „никакви компромиси“ по отношение на безопасността.

През април емирството прие закон за регулации на автономните автомобили, в който се определят критериите по отношение на техническите и експлоатационните аспекти, както и на безопасността. Покупко-продажбите на автономни автомобили също са регулирани.

През 2022 г. китайската технологична компания за автономни автомобилни WeRide започна да тества роботизирани таксита в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

Близкият изток е “ключов целеви район” за автономните автомобили, а от WeRide казват, че се надяват да задълбочат присъствието си в региона. Компанията си сътрудничи и със Saudi Artificial Intelligence Company по разработването на маршрут за роботизирани автобуси.

Транспортната служба на Саудитска Арабия е започнала да използва автономни автомобили по време на тазгодишния Хадж, транспортирайки поклонници в Мека, според местни медии.