Щатският антимонополен регулатор заведе дело за блокирането на сделка, в която гигантът в сферата на модните аксесоари Tapestry искаше да придобие конкурентната Capri срещу 8.5 млрд. долара

Tapestry притежава производители на дамски чанти, сред които Coach и Kate Spade, докато сред марките на Capri е Michael Kors.

Щатската Федерална търговска комисия (FTC) обяви, че ако получи зелена светлина, "сделката ще елиминира пряката конкуренция между марките на Tapestry и на Capri".

В отговор от Tapestry заявиха, че "FTC има фундаментално погрешно разбиране на пазара и на начина, по който потребителите пазаруват".

Двете компании имат общо около 33 000 служители в световен мащаб, но според FTC сделката може да намали заплащането и социалните им придобивки.

Coach и Kate Spade са известни с "достъпните луксозни" чанти, както ги определя тяхната компания майка, изработени от качествена кожа и продукти на достъпни цени.

Tapestry предложи да придобие Capri през август, надявайки се да създаде щатски моден гигант, който може да мери сили с по-големи европейски конкуренти, като Chanel, Hermes и компанията майка на Louis Vuitton, LVMH.

През ноември от FTC изискаха повече информация относно сделката.

При обявяването на решението си да предприеме съдебни действия от FTC казаха, че сделката би предоставила на Tapestry доминираща дял от пазара.

В своето изявление от Tapestry казват, че "със завеждането на това дело, от FTC са избрали да пренебрегнат реалността на динамичната и разрастваща глобална индустрия на луксозните стоки, оценявана на 200 млрд. долара".

Capri, която също така притежава марките Versace и Jimmy Choo, заяви, че "тази сделка няма да ограничи или намали конкуренцията", тъй като двете компании "развиват дейност в една високо конкурентна и силно фрагментирана глобална индустрия на луксозните стоки ".

Решението на щатски регулатор да опита да блокира сделка в модната индустрия е необичайно.

Нови правила 

През декември обаче властите издадоха нови насоки за сливанията, за да насърчат справедливите, отворени и конкурентни пазари.

Използвайки нова тактика, съобразена с тези насоки, от FTC твърдят, че сливането между Tapestry и Capri ще засегне пряко почасовите работници, които може да не получат по-високо заплащане заради намаляването на конкуренцията за служители.

По-рано през месеца двете компании, които трябва да финализират сделката до 10 август, получиха регулаторно одобрение в ЕС и Япония.