Екстремните горещи и наводнения се очаква да нанесат сериозен удар на глобалната модна индустрия, като четири от водещите страни за производство на облекла са изложени на риск да пропуснат приходи на стойност 65 млрд. долара до 2030 г.

Това сочи ново проучване на университeта Корнел и компанията за управление на активи Schroders.

Бангладеш, Пакистан, Виетнам и Камбоджа се особено изложени на риск - с очакван спад на печалбите от износ от 22% и по-сериозен икономически удар, прогнозиран до края на десетилетието, според анализа.

Модните марки, които разчитат особено много на тези държави, би трябвало да променят работните часове и да гарантират, че работниците получават достатъчно почивка и са достатъчно хидратирани в отговор на очакваните смущения, казват авторите на доклада от Schroders и Глобалния институт по труда към университета Корнел.

Близо 1 млн. по-малко работни места общо може да бъдат създадени на фона на забавящата се производителност заради очакваните ефекти от лошото време, посочват още те.

Четирите азиатски държави са избрани за проучването заради ролята си на движещи сили в индустрията. Заедно те съставляват 18% от износа на облекла в световен мащаб, приблизително 10 000 завода за облекла и обувки и над 10.6 милиона служители в тази сфера.

Тези места обаче са силно уязвими на климатичната криза. Водещи центрове за производство на облекла, в това число Дака, Пном Пен, Карачи, Лахор, Хо Ши Мин и Ханой, вече се борят с екстремните горещини и влажност, отбелязват авторите.

“Всички тези градове също така е вероятно да преживеят значителни наводнения,” допълват те.

В Пакистан са свикнали на екстремните метеорологични условия, като една трета от страната беше под вода през миналата година след най-сериозните наводнения в историята.

Подобно и на други места, Пакистан и Бангладеш също се борят с горещи вълни в последните месеци, като температурите надхвърляха 40°C в много дни през пролетта и лятото.

Използвайки данни за крайбрежните и речните наводнения, както и статистика за температурите, екипът от университета Корнел е изготвил различни сценарии, по които работниците биха били засегнати.

От екипа казват, че оценката за пропуснати доходи в размер на 65 млрд. долара до 2030 г. са базира на сценарии, при който компаниите “работят както обикновено” и в условия на големи горещини и наводнения, ако не бъдат предприети мерки.

Ако собствениците на заводи активно предприемат стъпки с цел намаляване на ефектите от горещините за работниците, те може да успеят да избегнат част от прогнозираните пропуснати приходи, според проучването.

При първия сценарий се допуска, че ефектите от горещините ще доведат до значителни промени в производителността на служителите. Например, производството може да намалява с около 1.5% на всяко увеличение на температурата с 1°C.

Авторите на проучването също така призовават компаниите и регулаторните органи да защитават работниците, като се отнасят към екстремните метеорологични събития като към сериозни опасности за здравето, с предоставянето на платен отпуск и правото на временно прекъсване на работа.

Модните марки също така трябва да помислят за подпомагането на доставчици при преместването на техните съоръжения на близки места с по-малък риск.

Авторите също така казват, че компаниите, които се опитата да изместят доставчиците изцяло от тези места, “ще имат проблеми с изграждането на големия капацитет, от който се възползват в Южна и Югоизточна Азия.”

“Климатичните ‘загуби и щети’ за производителите и работниците са считани от марките за външни фактори или за чужд проблем,” казва Джейсън Джъд, изпълнителен директор на Глобалния институт по труда.

“Работниците имат нужда от тези инвестиции сега, защото стандартите за екстремна горещина и защитата от наводнения не съществуват,” допълва той.