През 2022 г. сме изхвърлили 68 килограма храна на човек от населението, или общо 478 600 тона. Това сочат данните на Програмата на ООН за околната среда (United Nations Environment Programme или UNEP). 

И въпреки че продължаваме да разхищаваме този ценен ресурс, страната ни е постигнала известен напредък - преди пет години сме изхвърляли по 88 кг храна на човек, съобщи изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) Дарина Георгиева.

В Европейския съюз годишно се разхищават почти 59 млн. тона, или 131 кг отпадъци на човек.

В световен мащаб

1 млрд. тона храна са изхвърлени през 2022 г. в световен мащаб, сочат още данните. За 60% от нея са отговорни домакинствата, останалите 40 на сто се разпределят между търговците на дребно (12%) и хранителната индустрия (28%).

Изхвърлените хранителни продукти представляват 17% от цялата храна, произведена по света, съобщи още Георгиева, допълвайки, че междувременно, над 700 млн. души гладуват.

За производство на храната, която се озовава в боклука, се използват 4.4 млн. кв. км земя, а между 8 и 10% от глобалните емисии на парникови газове се дължат на разхищението.

Спасена храна

11 млн. кг/броя храна е спасил от изхвърляне Kaufland България през 2023 г., съобщи изпълнителният директор на ритейлъра Иван Чернев. Заслугата е на над 80 000-те промоционални артикура, които компанията предлага на клиентите си всяка година.

22 млн. бр./кг е "спасила" смарт системата за автоматични поръчки, която организира 21 000 артикула, презицира доставките, минимазира грешките и намалява хранителните отпадъци. 

За да намали разхищението на храна, Kaufland България включва в мисията всичките си подразделения и:

  • работи с местни доставчици;
  • използва правилните опаковки;
  • разчита на прецизен режим на транспортиране и съхранение;
  • прави постоянен мониторинг на свежите продукти;
  • използа система за проследяване на срока на годност на храните и други.

Хранително банкиране

Даряването на храна с наближаващ срок на годност е една от алтернативите в борбата с разхищението на хранителни продукти, посочват от Kaufland България в специално ръководство по темата.

За шест месеца компанията е дарила 4 000 тона храна с наближаващ срок на годност на хранителната банка „Верният настойник“ в Бургас. През 2024 г. това партньорство ще бъде разширено и във Варна, Велико Търново, Плевен и Русе.

"Мястото на храната не е на боклука"

През 2023 г. Kaufland България стартира мащабна образователна кампания съвместно с платформата за „спасяване на непродадена храна“ Foodobox под надслов „Мястото на храната не е на боклука“.

Целта на инициативата е да повиши информираността на учениците към проблема с хранителните отпадъци в световен мащаб и да ги провокира да търсят алтернативни начини за приготвяне на ястия от наличното в хладилника.

В рамките на пилотното издание на мащабната кампания над 4000 ученици между 1 и 7 клас от държавните училища в София са обхванати от специално подготвени интерактивни образователни лекции. 

Храната, която не може да бъде спасена, се оползотворява. Например, през 2023 г. 276 тона биораградими отпадъци от софийските филиали на компанията са предадени на общинската площадка за биогаз Хан Богров.

Целта на Schwarz Group, от която са част Kaufland и Lidl, е до края на 2030 г. разхищението на храна да бъде намалено с 50%, в сравнение с 2018 г.