Британският художник Саша Джафри се гордее с уникалния си начин на създаване на съвременно изкуство. Огромното му студио в Дубай включва три галерии, дигитално пространство, офис и заседателна зала. Той дори разполага със стая, посветена на незаменимите токени (NFT).

Това място е дом на около 40 картини, които до голяма степен са част от неговата ретроспективна колекция, заедно с еднократни творби и поръчки. Той посочва пред CNBC:

“Повечето творци са тясно свързани с галерии, докато с тази организация аз мога да създавам собствени отношения с моите клиенти и наистина да изгражда колекционерска база по света”.

Творецът разполага и с галерия в Лондон за купувачи от Европа и САЩ.

Джафри е учил в престижното Училище по изкуствата Ръскин към Кеймбриджкия университет и създава изкуство от близо 30 години. Известен с магическото си реалистично изкуство, той твори в “състояние на медитация,” използвайки музика, за да влезе в правилната нагласа и често рисува часове наред без да спира.

“Странно е, защото рисувам подсъзнателно. Намирам се в състояние на медитация, изцяло съм в транс и нямам представа какво правя. Затова е странно, когато тези неща се създават по този начин и разказват много въздействащ наратив, който имам в главата си”.

Той създава картината “Пътешествие на хуманността” с площ от 1 595.76 кв. м, с която през 2020 г. постави рекорд на Гинес за най-голяма картина върху платно. Той продава творбата си на търг, а средствата отиват за детски благотворителни каузи.

Разделена на 70 части, тя е купена от предприемача Андре Абдун за 62 млн. долара през 2021 г., което превръща Джафри в един от най-скъпите живи творци. (Рекордът му е подобрен през 2022 г. от Емад Салехи, чиято картина “Историята на топката” е с площ близо 10 000 кв. м.)

Джафри подхожда пестеливо към продажбите на своите творби.

“Казвам ‚не‘ на 99% от хората, които искат да купят мое произведение. Предполагам, че казвам на 1 на 100 души, че той е правилният човек за тази творба. Това е жертвата, която правя като творец. Това са части от моята душа и трябва да знам къде отиват, ще бъдат ли обичани и ще се грижат ли за тях”.

Малко предлагане и огромно търсене 

Джафри създава около 12 картини за двегодишен период, а списъкът с хора, които чакат да купят негова творба, наброява около 150 души. “Искам да рисувам до деня, в който умра. За да го правя, имам нужда от тази стабилна прогресия, при която стойността на моите творби се покачва всяка година,” казва той.

Купувачи, които са пропуснали да купят творба, може да са първите в списъка за следващата колекция на Джафри, казва той. “Това пък запазва интереса към моето творчество, което поддържа предлагането ниско, а търсенето 10 пъти по-голямо. При това положение стойността продължава да се покачва,” обяснява той.

Джафри също така избягва да продава творбите си на търгове. “Не бихте искали творбите ви да излизат на търг прекалено рано, тъй като не бихте искате бум и после срив,” казва той. Ако една картина не достигна долната граница на предварително зададения диапазон по време на публичен търг, това може да понижи стойността ѝ и да намали търсенето, например.

Някои творци експериментират, като използват изкуствен интелект (AI) в работата си, а други гледат на него като на заплаха.

За Джафри не може да съществува дебат. “AI не е изкуство. AI ще е от много голяма помощ за живота на човечеството занапред. Това обаче не е инструмент, който да помага на творците под каквато и да било форма. Истинското изкуство се създава чрез любов и съпричастност,” казва той.