Портрет на Густав Климт, който не е виждан почти цял век, беше продаден за 32 милиона долара – в долната граница на оценката му преди търга.

„Портретът на Фройлайн Лизер“, смятан за една от последните творби на австрийския художник, предизвика огромно вълнение в света на изкуството, но в крайна сметка се продаде в долната граница на оценката си от 32 милиона до 53.4 милиона долара.

Офертите започнаха от 30 милиона долара, а чукчето беше ударено на 32 милиона долара, в които не се включват таксите на аукционната къща.

Продажната цена е по-малко от половината от тази, постигната от друга картина на Климт - Дама с ветрило - в Лондон миналата година. Последният портрет, завършен от Климт, се превърна в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на европейски търг, постигайки цена от $108.4 милиона.

„Портретът на Фройлайн Лизер“ отдавна се смяташе за изгубен, според виенската аукционна къща im Kinsky. Наскоро обаче стана ясно, че той е бил частна собственост на австрийски гражданин. „Преоткриването на този портрет - един от най-красивите от последния творчески период на Климт, е сензация“, посочи аукционната къща преди продажбата му.

Изключително яркото и цветно произведение е било документирано в каталозите с творчество на художника, но експертите са го виждали само на черно-бяла снимка.

Смята се, че изобразената на него жена е била член на богато австрийско еврейско семейство - част от висшата класа на виенското общество, където Климт намира своите покровители и клиенти. Самоличността й обаче не е напълно потвърдена.

Братята Адолф и Юстус Лизер са били водещи индустриалци в Австро-Унгарската империя. В каталозите с произведения на Климт пише, че Адолф е поръчал на художника да нарисува дъщеря му тийнейджърка Маргарет Констанс. Ново проучване на аукционната къща обаче предполага, че съпругата на Юстъс - Лили, го е наела да нарисува една от двете им дъщери.

Фройлайн Лизер е посетила студиото на Климт девет пъти през април и май 1917 г. Той е направил най-малко 25 предварителни проучвания и най-вероятно е започнал картината през май същата година. Когато художникът умира от инсулт следващия февруари, картината все още е недовършена в ателието му. След това е дадена на семейство Лизер.

Точната й съдба след 1925 г. е „неясна“, според аукционната къща, цитирана от CNN.

Картината трябваше да бъде продадена от името на своите австрийски собственици, заедно с наследниците на Адолф и Хенриет Лизер въз основа на споразумение в съответствие с Вашингтонските принципи от 1998 г.

Те задължават държавите-участнички във Втората световна война да върнат конфискуваните от нацистите произведения на изкуството на техните законни собственици.

От im Kinsky нямат доказателства, че картината някога е била изнасяна извън Австрия, конфискувана или плячкосвана, но не е потвърдено и дали не е била открадната в периода 1938 - 1945 г. По тази причина собствеността й е уредена в съответствие с Вашингтонските принципи.

Женските портрети на Климт рядко се предлагат на търгове. Според аукционната къща, картина с такава рядкост, художествено значение и стойност не е излизала на пазара на изкуство в Централна Европа от десетилетия.