Европейският съюз разследва Meta заради опасения, че компанията не е положила достатъчно усилия, за да защити предстоящите избори за европейски парламент или в борбата с чуждата дезинформация в своите платформи, което поражда вероятността от налагането на сериозни глоби или други наказания.

Новото разследване е фокусирано върху начина, по който Meta се справя с рекламата от страна на измамници и чуждестранно вмешателство в избори, информира CNN, позовавайки се на анонимен източник от ЕС, запознат с процеса.

Разследването се фокусира и върху решението за спирането на инструмент за анализи, който беше широко използван от изследователи и журналисти за следене на платформите на Meta.

Движещ фактор в разследването е загрижеността относно способността на Meta да реагира на руските дезинформационни кампании, които биха могли да подкопаят почтеността на изборите, според същия източник.

Разследването е поредният пример за демонстрация на мускули от страна на европейските регулатори пред щатските технологични гиганти след приемането на редица законодателни промени, имащи за цел да ограничат влиянието им.

Според източника от ЕС, разследването подчертава очевидни нарушения на Закона за цифровите услуги на ЕС, под който попадат онлайн платформите. Ако бъдат потвърдени, те биха могли да доведат до значителни глоби в размер на до 6% от глобалните приходи на Meta.

Като част от разследването се разглежда и дали решението на Meta да показва политическото съдържание с по-малък приоритет на стените на потребителите нарушава правилата за прозрачност по Закона за цифровите услуги. Инструментите на Meta, с които потребители да докладват за незаконно съдържание, също изглежда не съответстват на изискванията на закона.

Разследването идва, след като Meta предаде през миналата есен изискани от Европейската комисия документи за това как се справя с рисковете за нейните продукти. То обаче отразява скептицизма на ЕС, че Meta е управлявала успешно тези рискове.

Спирането на CrowdTangle

Ключов аспект от разследването е насочен към решението на Meta да спре CrowdTangle - някога популярен инструмент, използван от групи от гражданското общество за проследяване на актуални разговори във Facebook и Instagram.

От ЕС казват, че без него потребители и изследователи ще имат по-малка видимост за това какво се случва в платформите на Meta и може по-трудно да засичат чуждестранно вмешателство в изборите.

По-рано през годината от Meta обявиха, че CrowdTangle вече няма да бъде наличен след 14 август. Спирането на поддръжката му без достатъчно добър заместител би могло да затрудни проследяването на дезинформацията и потискането на гласоподаватели, което да навреди на изборите, като цяло, според източника на CNN.

В свое изявление говорител на Meta заяви, че компанията ще сътрудничи на разследването.

“Имаме добре установен процес за идентифициране и смекчаване на рискове в нашите платформи. Очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си с Европейската комисия и да им предоставим повече подробности за нашата работа.”