Споменавайки Далмация, обикновено в съзнанието ни изникват Сплит и Дубровник. Но ако се насочите към северната част на този крайбрежен хърватски регион, ще откриете доста по-малко претъпкани кътчета.

Крайбрежието на Хърватия от Задар до Трогир успява да събере на едно място удивително количество история и култура, както и хипнотизиращи пейзажи, на около 144 километра.

И това е само континенталната част – има и десетки острови. Много от тях са необитаеми, а други са място, на което трябва да отидете, за да избягате от всичко. Тук се намира и национален парк Корнати - едно от най-завладяващите природни пространства в Хърватия, разположено на 89 острова.

Големите градове Задар и Шибеник ви връщат назад във времето: Задар към римския период, а Шибеник към времето на средновековните владетели на Хърватия.

Междувременно, Трогир (чийто стар град заема собствен малък остров) е магическо място, защитено от ЮНЕСКО като световно наследство. Между тях има примамливи крайбрежни села, уединени плажове и красив винен регион, посочва CNN Travel.

Задар и наоколо

Влезте в историческия център на най-стария град в Хърватия – основан от древното племе либурни и колонизиран от римляните през първи век пр. н. е. – и ще получите представа какво прави историята на страната толкова завладяваща. Само на един площад тук ще се потопите във векове история.

Trg Opatice Čike е съсредоточен върху останките от древния римски форум, много от чиито камъни са използвани за построяването на църквата от IX век до него. До нея пък се намира романската катедрала Св. Анастасия.

Отсреща не пропускайте камбанарията от 11-и век до църквата "Света Богородица" - ренесансов бенедиктински манастир. Както Св. Богородица, така и баптистерият на Св. Анастасия са унищожени по време на съюзническите бомбардировки през 1943 г. и трябва да бъдат възстановени.

Pixabay

Разходете се по крайбрежието на Задар и ще се върнете твърдо в 21-ви век, когато попаднете на две художествени инсталации на Никола Башич, превърнати в основна атракция.

Седнете на блестящите мраморни стъпала до ръба на водата и слушайте натрапчивите звуци на Морския орган - подводен набор от тръби, захранвани от вълните. Точно до него, вградено в брега, е „Поздрав към слънцето“, осветено от сини стъклени панели, които светят през нощта.

След като разгледате спокойно отличния пазар за храни в Задар на пет минути пеша на улица Hrvoja Vukčića Hrvatinića, е време да отидете на плажа.

Следвайте брега на север от центъра и ще стигнете до подходящите за семейства плажове Борик и Дикло, докато точно под стария град има градски ивици – Коловаре се отличава със своите оживени плажни барове. Ако търсите пълно изживяване, на юг от Коловаре ще стигнете до село Бибиние, чиито плажове стигат до най-голямото яхтено пристанище в Хърватия.

Преди да напуснете континента, направете бърза обиколка на около 16 километра северно от Задар до привлекателния малък град Нин. Неговият пейзаж е необичаен: две защитни ивица пясъчен плаж се извиват около стария град, който се намира на собствен малък остров, свързан с два моста.

Околните солени площи дават представа за значението на Нин през Средновековието, което можете да видите и сами, като посетите солниците му. Тук малко се е променило през последните 1000 години – солта все още се събира ръчно.

След като разгледате тесните улички на стария град, се насочете към пясъчния плаж извън него и се присъединете към местните жители, мажащи се с „терапевтичната“ кал, която ще намерите в тръстиките зад плажа.

Задарски архипелаг

Многобройните острови, разпръснати край бреговете на Задар, са едни от най-спокойните в Хърватия и много от тях са достъпни с ферибот.

Двата най-близки и най-лесни за достигане –Углян и Пашман – са само на 25 минути с лодка и са почти като предградия на Задар, макар и изпълнени с маслинови горички, нарязани от каменисти заливи и пресечени с пешеходни и колоездачески пътеки.

Силба - на около три часа път с ферибот от Задар, е едно от най-отдалечените места, където не се допускат автомобили и дори велосипедите са забранени през летните месеци. Неговият по-малък съсед - Олиб, е на същия фериботен маршрут и е още по-отдалечен.

На около два часа на запад от Задар с бърз ферибот ще стигнете до криволичещия Дуги Оток, което се превежда като „дълъг остров“. Минете по крайбрежието му, за да откриете малки рибарски селища, стари югославски военни бункери за подводници и Вели Рат – най-високия фар на Адриатика.

Изкачете се до върха за гледка към северното крайбрежие на Дуги Оток и съседните острови. Въпреки че повечето от плажовете на острова са каменисти заливи, пясък има в Сакарун на западния бряг, докато на южния край е очарователният природен парк Телашчица, чиито 25 залива и шест островчета са вклинени в пейзаж с форма на нокти от дъбови гори и маслинови горички, изпълнени с пешеходни пътеки.

Следвайте пътеката до вътрешното соленоводно езеро Мир. През слабия сезон то напълно оправдава името си.

Pixabay

Национален парк Корнати

Моряците отдавна са запознати с удоволствието от разходката из националния парк Корнати - архипелаг от 89 зловещо безплодни, но изключително красиви острова точно на юг от Дуги Оток.

Ако искате да се изключите от всичко, това е мястото да го направите – никъде на островите няма водоснабдяване или електричество, само дъждовна вода, газ и слънчева енергия. Всъщност, няма дори постоянно население, освен стада овце.

След началото на сезона някои от островите, включително Корнати, Пришкера и Леврнака, оживяват. Ресторанти и вили под наем се отварят за тълпата, пристигащи с лодки, а на Пришкера има и добре оборудвано яхтено пристанище.

Няма какво друго да правите тук, освен да плувате, да се разхождате, да ядете и да пиете. И след това да повтаряте всичко отначало. Можете да се отправите и на обиколка с лодка от Муртер - остров близо до континента, който е свързан с мост.

Шибеник

Един от най-великите градове в Хърватия е пренебрегван от повечето туристи, но е задължително посещение. Основан през 11-и век от хърватите – не римляни или гърци, както други градове в Далмация – той е дом на великолепната катедрала „Свети Яков“, включена в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство. Това е готическо-ренесансово чудо с фриз от 71 изваяни портрета отвън.

Венецианците са управлявали тук от 1412 до 1797 г. и е лесно да се изгубите в лабиринта от мраморни алеи в историческия център. Оставете си обаче време и за три от градските крепости.

Най-близката е Свети Михаил и се намира на по-малко от 10 минути пеша от брега. Днес служи като място на открито за летни поп концерти с превъзходна гледка към Адриатика отвъд.

Знаци ви водят на около пет минути южно от крепостта до ароматната средновековна средиземноморска градина на манастира Свети Лорънс. Вдишайте ароматите на лавандула, розмарин и диви билки, докато релаксирате на пейките в градината.

Шибеник често се използва като отправна точка за посещения във вътрешността на националния парк Крка, чиито водопади са толкова впечатляващи, колкото и тези в по-известния национален парк Плитвички езера.

Автобуси тръгват от Шибеник за крайречния град Скрадин на север, откъдето можете да вземете лодка на изток по река Крка покрай седем невероятни водопада. Най-известният е Скрадински бук - със 17 каскади, преливащи една в друга.

На това място можете да слезете и да следвате пешеходната пътека, за да разгледате по-отблизо, преди да навлезете по-дълбоко в буйната зеленина, обграждаща реката. Лодката спира на различни точки, включително гръмотевичния водопад Роски Слап и манастира на остров Висовак.

Късната пролет, началото на лятото и есента са подходящи за посещение, тъй като нивото на водата може да спадне през летните месеци.

Примощен

Любителите на виното могат да се базират в очарователния град Примощен, на около 28 километра южно от Шибеник. Ще сте близо до винарните, специализирани в обработката на местното грозде Babić, от което правят меко, плодово червено вино сред пейзаж от хълмисти хълмове и маслинови горички.

Старият град на Примощен е на собствен малък остров, свързан с по-новия град чрез път. Неговите стъпаловидни алеи водят до църквата Св. Георги от 15-и век и прекрасни гледки към Адриатика. Потърсете малкия нос на север от стария град, където ще видите каменисти плажове, обградени от борови дървета.

Трогир

Крепостният стар град на малкия Трогир също се намира на собствен малък остров, притиснат между континента - където е по-новата част на града - и остров Чиово, чиито северни и западни брегове са изпълнени с плажни курорти. Мостове свързват и трите.

Застанете на централния площад на Трогир до романската катедрала Св. Лорънс и незабавно ще разберете защо старият град е в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

Това е възхитителна бъркотия от средновековни дворци и калдъръмени алеи - с площади, на които ресторанти и барове се притискат в малки дворни градини. Разходете се по крайбрежието на Рива, за да стигнете до крепостта Камерленго от 15-и век - място за летни изпълнения на класически и поп концерти.