Летище Ханеда в Токио е най-чистото в света. Престижната титла му е присъдена от организацията за рейтинговане на авиокомпаниите Skytrax, като в оценяването са включени подовете, местата за сядане, обществените зони и тоалетните.

„След пандемията от COVID-19 стандартите за чистота на летищата станаха много по-важни за клиентите“, посочват от Skytrax. „Летищата, които поддържат най-високи стандарти, са добре представени в класацията.“

Ханеда зае и четвъртата позиция в класацията на най-добрите летища в света на Skytrax. 

В топ 10 на най-чистите аеропортове пък влизат още три японски – Центрер Нагоя на пето място, Токио Нарита на шесто и Кансаи на седмо. Сеул Инчеон в Южна Корея заема втората позиция, докато сингапурското Чанги е на трето място, а Хамад в Доха - на четвърто.

Топ 10 се допълва от Хонконг на осмо място и Тайван Таоюан на девето. Десетото място отива при единственото неазиатско летище - швейцарското в Цюрих.

Skytrax определят и най-чистите летища във всеки регион. В Северна и Южна Америка това е Ванкувър, а в Южна Америка – Кито в Еквадор. В Централна Америка и Карибите най-чистото летище е Хуан Сантамария в Коста Рика.

Кейптаун заема първото място в Африка, Бризбейн в Австралия и Тихия океан, Шанхай Хунцяо в Китай, Азербайджан Баку в Централна Азия и Бангалор в Индия и Южна Азия.

Разбира се, победителите в общите награди оглавяват своите регионални категории: Токио Ханеда за Азия, Цюрих за Европа и Доха Хамад за Близкия изток.

С повече от 8.5 милиарда пътници, летящи годишно, факторът чистота на летищата е по-важен от всякога.

Тази година се навършват 25 години от първото присъждане на наградите на Skytrax, базирани на проучвания за удовлетвореността на клиентите за повече от 570 летища на три езика (английски, испански и китайски) с пътници от повече от 100 държави.