Идиличен частен остров с площ от 453 акра се продава край западния бряг на Шотландия. Той се предлага с пясъчни плажове, изобилие от пуфини, седем къщи, кръчма, хеликоптерна площадка и стадо чернолики овце.

Остров Санда се намира между Шотландия и Северна Ирландия, край южния край на полуостров Кинтайр, пише CNN. През годините е имал както исторически връзки с монаси, светци и крале, така и много собственици, но най-известният е Джак Брус от рок групата Cream.

Достъпът до острова се осъществява с лодка или с хеликоптер. Сред хълмистата му зеленина, оградена от скални отвеси, се крият седем жилищни имота – четири в северния край и три в южния, точно до живописен фар.

В тях могат да се настанят до 26 души, които са достатъчно да напълнят и малката кръчма Byron Darnton, кръстена на кораб, който се е разбил край острова през 1946 г.

Заведението е създадено през 2003 г. от предишните собственици Дик и Мег Ганън и за няколко от години обслужва и клиенти, пристигащи с лодка, но затваря, след като островът е купен през 2010 г. от швейцарския бизнесмен Мичи Майер.

Собствена кръчма и дива природа

Кръчмата „получи много внимание в пресата и беше отворена през летните месеци“, обяснява Том Стюарт-Мур от Knight Frank - имотната агенция, занимаваща се с продажбата на острова. „Следващият собственик може да запази имота само за себе си или да изкарва пари от краткосрочни наеми. Има и опция за повторно отваряне на кръчмата.“

Преди това на острова е имало малка ферма, а стадо от 55 черни овце все още живее на него. Стюарт-Мур уточнява:

„Овцете се грижат сами за себе си, те са „косачката“ на острова и изискват малко управление. Включени са в продажбата.“

Има и дива природа. Любителите на птиците могат да се насладят на колониите от пуфини, корморани и много други пернати обитатели. Ако всичко това не е достатъчно очарователно, Санда е известен сред местните и като Островът на лъжицата поради приликата си с обърната лъжица. Освен това е един от малкото шотландски острови, които печатат собствени марки.

Той се издига на 23 метра в най-високата си точка и в ясен ден можете да видите хълмовете Антрим в Северна Ирландия. Лодките за него тръгват от Кембълтаун в Шотландия, където са разположени голямо яхтено пристанище, няколко дестилерии за уиски и най-старото кино в Шотландия.

Ниска цена

От Knight Frank посочват, че продавачът търси оферти за продажба над $3.1 милиона. Няколко малки острова също са включени в сделката. Повечето от местата за настаняване на Санда са наскоро реновирани. Енергията се осигурява от три генератора, но новите собственици могат да проучат въпроса и за добавянето на възобновяеми енергийни източници.

Стюарт-Мур посочва, че вече има голям брой заявки за огледи. Що се отнася до профила на хората, които могат да хвърлят няколко милиона за покупка на остров, брокерът посочва:

„Потенциалните купувачи ще попадат предимно в две категории; или богаташ ще го придобие за собствено ползване, или инвеститор ще комерсиализира кръчмата и сградите и ще пригоди земята за земеделска дейност.“