Броят на празните жилища в Япония нарасна до рекордните девет милиона (повече от достатъчно за всеки жител в Ню Йорк), докато източноазиатската страна продължава да се бори с непрекъснато намаляващото си население.

Изоставените къщи са известни като „акия“ – термин, който обикновено се отнася до изоставени домове в селските райони. Но повече акия се наблюдават в големите градове, като Токио и Киото - проблем за правителството, което вече се бори със застаряващото население и тревожния спад в броя на новородените всяка година.

„Това е симптом на намаляването на населението на Япония“, казва Джефри Хол, преподавател в Университета за международни изследвания Канда в Чиба.

„Проблемът, всъщност, не е дали се строят твърде много къщи, а че няма достатъчно хора“.

Според данните на Министерството на вътрешните работи и комуникациите, 14% от всички жилищни имоти в Япония са празни. Те включват както вторите домове, така и временно свободните имоти, чиито собственици работят в чужбина.

Не всички са оставени да се разрушават, като традиционната акия, чийто нарастващ брой създава редица други проблеми за правителството и общностите, посочват експерти пред CNN.

Те включват задушаване на опитите за подмладяване на обезлюдяващи градове, превръщайки се в потенциална опасност поради липса на поддръжка и повишавайки рисковете за спасители по време на бедствия в страна, предразположена към земетресения и цунами.

Твърде много домове

Акията често се предава от поколение на поколение. Но с рязко падащия коефициент на раждаемост в Япония, много от празните имоти остават без наследник или отиват при по-младите поколения, преместили се в градовете и не планиращи завръщане в селските райони.

Някои къщи са в административна безизходица, тъй като местните власти не знаят кои са собствениците поради липсата на документация. Това затруднява правителството да подмлади бързо застаряващите селски общности, възпрепятствайки усилията за привличане на по-млади хора, интересуващи се от алтернативен начин на живот, или инвеститори, търсещи изгодна сделка.

Съгласно данъчната политика на Япония, някои собственици често намират за по-евтино да запазят дома си, отколкото да го реконструират. И дори ако те искат да продадат, може да срещнат проблеми с намирането на купувачи, казва Хол от университета Канда и допълва:

„Много от тези къщи нямат достъп до обществен транспорт, здравеопазване и дори магазини“.

Набиращи популярност видеоклипове, показващи хора (главно чужденци), които купуват евтини японски домове и ги превръщат в стилни къщи за гости и кафенета, събраха много последователи в социалните медии през последните години, но Хол предупреждава, че не е толкова лесно, колкото изглежда.

„Истината е, че повечето от тези домове няма да бъдат продадени на чужденци или че бумащината, свързана с продажбата им, не са лесни за някой, който не говори и не чете на японски“, казва той и допълва: „Чужденците няма да могат да купят тези къщи евтино.“

Твърде малко хора

Населението на Япония намалява от няколко години – при последното преброяване през 2022 г. се оказа, че се е свило с повече от 800 000 души спрямо предходната година до 125.4 милиона. През 2023 г. броят на новородените падна за осма поредна година, достигайки рекордно ниско ниво, според официални данни.

Коефициентът на раждаемост в Япония се движи около 1.3 от години - далеч от 2.1, необходими за поддържане на стабилно население, а миналата седмица Министерството на вътрешните работи и комуникациите на Япония съобщи, че броят на децата под 15 години е спаднал за 43-а поредна година до рекордно ниско ниво от около 14 милиона към 1 април.

А всичко това означава, че проблемът с твърде многото домове и твърде малкото хора изглежда ще продължи известно време.

Юки Акияма, професор от Факултета по архитектура и градски дизайн в Токийския градски университет, казва, че празните къщи са причинявали проблеми в миналото, например след земетресението с магнитуд 7.5, което удари полуостров Ното в централната префектура Ишикава през януари.

Районът е изпълнен с акия, които представляват опасност както за жителите по време на бедствието, така и поставят предизвикателства пред възстановяването след земетресението, посочва Акияма и допълва:

„Когато се случи земетресение или цунами, има вероятност празните къщи да блокират пътищата за евакуация, тъй като се разрушават“.

След земетресението властите се опитват да решат кои повредени имоти могат да съборят поради неясна собственост, представляваща „пречка за реконструкцияте“, каза Акияма. В други селски райони с висока концентрация на празни къщи акията спира развитието, казва професорът.

„Привлекателността на района пада, защото това е място, на което не можете да купувате и продавате имоти лесно, което спъва широкомащабното развитие. Хората ще си помислят, че това място няма стойност и цените на недвижимите имоти в целия район постепенно ще намалеят.“

Акияма е разработил програма с изкуствен интелект, за да предскаже зоните, които са най-уязвими на акия, но подчертава, че проблемът не е уникален за Япония - наблюдаван е в САЩ и някои страни в Европа. Той обаче посочва, че архитектурната история и култура на Япония правят ситуацията там особено тежка.

Домовете в Япония не се ценят заради дълголетието си и за разлика от Запада, хората не виждат предимства в това да живеят в исторически сгради. „В Япония колкото по-нова е къщата, толкова по-висока е цената, на която се продава“, допълва професорът.