Ръстът на вятърната и слънчевата енергия е увеличил до 30% дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) от производството на електроенергия в световен мащаб през 2023 г. С това глобалната цел за утрояването му до 2030 г. остава в полезрението, се посочва в доклад на мозъчния тръст Ember.

Ограничаването на потреблението на изкопаеми горива и емисиите в сектора на електроенергията е считано за жизненоважно за постигането на глобалните климатични цели. През миналата година на Конференцията на ООН по изменение на климата, известна като COP28, над 100 държави се споразумяха за утрояване на капацитета за добив на електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г.

В доклада на Ember се посочва, че възобновяемите източници са осигурили 30.3% от електричеството по света през миналата година, в сравнение с 29.4% през 2022 г., след като ръстът на проектите - най-вече в сектора на слънчевата енергия, е увеличил капацитета. Според Дейв Джоунс, директор глобални проучвания в Ember:

“Повишението на капацитета за добив на слънчева енергия, реализирано през 2023 г., наистина отключва вероятността да достигнем това ниво на електроенергия от ВЕИ през 2030 г. и утрояването на капацитета, което беше обещано на COP28”.

Повече от половината от добавения капацитет за добив на слънчева и вятърна енергия през миналата година идва от Китай, като общото производство на слънчева енергия нараства с 23.2%, а на вятърна - с 9.8%.

Проблеми и прогнози 

Експерти от индустрията казват, че за да бъде постигната поставената цел, трябва да бъдат разрешени проблемите около свързването с електропреносните мрежи и разрешителните за нови проекти.

В доклада се прогнозира, че продължителният растеж на производството на електроенергия от ВЕИ ще намали добива на изкопаеми горива с 2% през 2024 г. и ще свали общото производство на електроенергия от изкопаеми горива до под 60% за първи път поне от 2000 г., когато Ember започват да водят подобна статистика.

“Постоянният спад в използването на изкопаеми горива в енергийния сектор на глобално ниво вече е неизбежно, което ще доведе до спад на вредните емисии в сектора,” се посочва в доклада.