Хранителните отпадъци в САЩ са толкова много, че близо една трета от произвежданата храна се озовава на сметищата вместо в стомасите на хората. И това в допълнение към прекомерното производство, пакетирането и доставките, допринасящи за климатичните промени.

В публикация в изданието Science се посочва, че производството на храна допринася с 26% към глобалните емисии на парникови газове.

Услуги за доставка на храна, като HelloFresh, Blue Apron и EveryPlate, намаляват донякъде това количество, изпращайки на потребителите онова, от което имат нужда за конкретни рецепти.

Базиран в Ню Йорк стартъп на име Hungryroot отива една стъпка по-далече. Използвайки изкуствен интелект (AI), деветгодишната компания предоставя по-подбрано преживяване и осигурява точното количество храна, която един потребител ще използва.

Клиентите отговарят предварително на редица въпроси относно хранителните си предпочитания, нещата, които не харесват, алергиите и целите си по отношение на здравето. Те също така посочват как и кога готвят. Използвайки тези отговори, технологията на Hungryroot стига до заключения относно това кои рецепти и хранителни продукти са най-добрите за всеки клиент.

Пред CNBC главният изпълнителен директор на компанията Бен Маккийн казва:

“Технологията на Hungryroot е проектирана така, че да ви предостави само храните, от които ще имате нужда през седмицата. И тя ви предоставя лесни рецепти, така че да знаете какво да правите с тях, в резултат на което хранителните отпадъци на нашите клиенти намаляват значително.”

Hungryroot изпраща на потребителите си списък с нещата в тяхната седмична количка, позволявайки им да одобряват или променят артикули.

Компанията може да намалява и собствените си отпадъци. Ако установи, че потребител няма предпочитания между броколи и брюкселско зеле, а компанията има повече броколи в склада си, това е продуктът, който тя препоръчва.

От стартъпа казват, че тези процеси помагат в складовете му да имат с 80% по-малко хранителни отпадъци, в сравнение с традиционния супермаркет.

Финансови резултати

Инвеститори казват, че уникалният модел подпомага и финансовите резултати на компанията.

“Тя работи на печалба от три или четири години, което е необичайно за много от тези хранителни компании в електронната търговия,” смята Джереми Лиу, партньор в Lightspeed Venture Partners. “Те успяха да постигнат това чрез ефективност на разходите и защото изградиха бизнес, който клиентите наистина обичат.”

Освен от Lightspeed, Hungryroot е подкрепена още от L Catterton, Crosslink Capital, KarpReilly и Lerer Hippeau. Компанията е набрала общо 75 млн. долара финансиране.