Много от инвеститорите се фокусираха в последните години върху Великолепната седморка (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla).

В това време инвестиционната компания на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, постигна по-добри резултати от най-големия индексен фонд SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), следящ представянето на широкия индикатор S&P500.

Конгломератът притежава участие в 41 публични компании и е добро инвестиционно сравнение с борсово-търгувания фонд. Какви са основните прилики и разлики между Berkshire Hathaway и SPY?

Какво представлява Berkshire Hathaway?

Berkshire Hathaway Inc. е мултинационална холдингова компания, базирана в Омаха, Небраска. Нейният съосновател и главен изпълнителен директор Уорън Бъфет си е изградил репутация на един от най-успешните инвеститори на всички времена, като често го наричат „Оракула от Омаха“.

Компанията е основана през 1839 г. като текстилен производител, а през 60-те години на миналия век се превръща в инвестиционно дружество. Макар че не произвежда и не продава директно никакви продукти, тя инвестира в разнообразно портфолио от компании от различни сектори.

Berkshire придобива подценени компании, имащи силен потенциал за ръст в дългосрочен план - Бъфет казва, че не следи финансовите пазари на дневна база. Най-големите си инвестиции компанията има в Apple, Bank of America, American Express, Coca Cola, Chevron, Occidental Petrolеum и други.

За периода от 1965 г. до 2023 г. акциите на Berkshire Hathaway са поскъпнали със средните 20% на годишна база спрямо средногодишна възвращаемост от 9.9 на сто за индекса S&P 500.

Какво представлява борсово-търгуваният фонд SPY?

SPY ETF, или SPDR S&P 500 ETF Trust, е най-големият и най-ликвиден борсово-търгуван фонд в света с активи за над 500 млрд. долара под управление (бел. ред. друг подобен фонд е VOO на Vanguard).

Той пасивно следи представянето на индекса S&P 500 index, включващ в себе си повече от 500 от най-големите публични компании в САЩ.

Диверсификация

Тъй като чрез SPY се инвестира в стотици компании, ETF-ът предлага добра диверсификация чрез различни сектори и индустрии. Това дава на инвеститорите по-малък риск, отколкото вложенията в единични акции. 

Ниски разходи

Борсово-търгуваните фондове предлагат на инвеститорите най-ниските възможни такси, заради което са и една от най-популярните инвестиционни възможности. Те се фокусират както върху европейски, щатски и азиатски индекси, така и върху суровини, като злато, петрол и други.

Представяне

Защо да се опитваме да победим пазара, след като доходността, която носи SPY (или останалите фондове, следящи S&P500), в исторически план е по-добра от тази на 80% от фондовете по света?

Оценка

Днес съотношението цена/печалба (P/E) на Berkshire е малко над 9, докато при SPY гони 21.

В заключение

Инвеститорите, които се възхищават на гения Уорън Бъфет и предпочитат дългосрочното инвестиране, може би биха избрали Berkshire, но една от най-големите спирачки пред тях е цената на акциите. Тези от клас А струват 612 хил. долара, равняващи се на над 1.1 млн. лева. Ето защо вариант пред тях е акцията от клас Б, която е с цена от малко над 400 долара.

Тези от инвеститорите, които желаят по-добра диверсификация, пък може да се спрат на SPY, VOO или друг ETF, който следи представянето на S&P500. 

* Материалът не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.