Всички сме мързеливи по свой собствен начин, но това не означава, че не ни е грижа за работата ни или не влагаме достатъчно усилия и време в нея.

Случва се на всеки - мързелът е константа, от която няма изключения. Но да си мързелив означава да работиш по-интелигентно, а не по-усърдно.

Bright Side представя пет причини, доказващи, че мързелът е най-добрият начин за изпълнение на трудни задачи.

Мързелът се корени в причините, поради които се появява

Мързеливите хора не са такива по природа, но има причини за появата на това явление. Според психологията то може да е свързано със страх и загуба на надежда, защото хората не са открили своето нещо или работата, която наистина искат, като основната цел на мързелуването е да се постигне или разбере свободната воля.

Но да си мързелив човек и да се идентифицираш като такъв не е изцяло негативно. Ново проучване открива, че интелигентните хора прекарват повече време в мързелуване. Тези хора се отегчават по-лесно, защото са погълнати от мисли за по-дълъг период от време от останалите.

Понякога безделието е ключът към продуктивността

Данните от проучване сочат, че когато умовете ни мързелуват, ние мислим за миналото, настоящето и бъдещето, като в този процес отключваме креативността и сме по-добри в решаването на проблеми.

Когато умовете ни блуждаят, ние несъзнателно мислим и разсъждаваме върху действията си, след което измисляме решения или начини да бъдем по-добри версии на себе си.

Не се страхувайте да мързелувате от време на време – това е важно, за да могат гласовете в главите ни да се успокоят. Производителността невинаги е синоним на непрекъснато мислене и работа по цял ден.

Лемури

Мързеливите хора работят по-умно от трудолюбивите

Дори Бил Гейтс е заявявал, че предпочита да наема мързеливи хора за трудни задачи, защото вярва, че мързеливият човек ще открие лесно и бързо решение.

Създавайки интелигентни и ефективни преки пътища, можете да улесните малко работата си и на свой ред да се насладите и да експериментирате с това, което може или не може да работи.

Мързелът е съчетан с успех

Много известни хора са мързеливи, като например Чарлз Дарвин - един от най-брилянтните геолози на всички времена. Той учи бавно и се бори да се съсредоточи до колежа, но дори когато изучава наука, отделя време и не бърза.

Мързеливите хора предпочитат да правят нещата по свой уникален начин вместо да следват останалите. Така те са свободни да мислят различно и да правят каквото им е най-лесно, докато не стигнат до някоя новаторска идея.

Те могат да генерират идеи, защото са спокойни и работят със собствено темпо. Те също така обичат да използват всеки наличен инструмент и технология, които могат да им помогнат да улеснят работата си или да открият нови неща, за да минимазират времето и усилията.

Леността носи удобство и ползи

Мързелът разкрива нашата вътрешна креативност, като ни прави иновативни и умни. Той ни е от полза при измисляне на ефикасни стратегии, използване на всички налични ресурси и измисляне на по-добри решени.

Важно е обаче да помните, че мързелът е полезен до известна степен. Прекаляването с него може да има отрицателно въздействие върху начина на живот и мисленето на човека.