Използването на изкуствения интелект (AI) на работното място е на рекордно високи нива, като служителите са решени да се справят с натоварените си графици, но опасенията, че новата технология ще замени работни места, са все още налице, сочи ново проучване на Microsoft и LinkedIn.

Двете компании публикуваха Годишния си индекс на работните тенденции, в който се разглежда и въздействието на AI върху пазара на труда. В проучването са участвали 31 000 души от 31 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Индия, Сингапур, Австралия и Бразилия.

Проучването установява, че макар 75% от служителите да използват AI на работното място, повече от половината от участниците не искат да признаят, че използват помощта му за най-важните си задачи. Причината - 53% от тези, които използват AI в работата за най-важните си задачи, се опасяват, че по този начин изглеждат заменими.

В допълнение, близо половината от служителите се притесняват, че AI ще замени тяхната работа и обмислят да напуснат настоящата си позиция в следващата година.

Служителите трябва да преодолеят страховете си и да започнат да приемат AI, казва пред CNBC Колет Столбаумер, генерален мениджър на Microsoft Copilot у съосновател на Microsoft WorkLab. “Колкото повече можете да използвате помощта му и да се учите, толкова по-добро положение ще бъдете”.

“Смятам, че хората трябва да преодолеят страха и да преминат към оптимизъм и към нагласа за израстване, да се възползват от възможността да се научат на тези умения, защото всички данни показват, че това ще ги направи по-търсени, независимо дали става въпрос за тяхната компания или на пазара на труда”. 

Шефовете искат да наемат служители, които умеят да ползват AI

Наемането на технологични служители с умения в сферата на AI скача с 323% през последните осем години, според проучването. Служителите с нетехнически опит, които знаят как да използват AI инструменти, като ChatGPT и Microsoft Copilot, също обаче са търсени.

Проучването показва, че 66% от ръководителите казват, че не биха наели някого без AI умения, а 71% от тях предпочитат да наемат не толкова опитен служител с AI умения пред такъв с по-голям стаж, но без такива умения.

Въпреки че шефовете ценят свързаните с AI умения на работното място, те не предприемат активен подход за развиването им у работниците. Близо половината от ръководителите в САЩ не инвестират в AI инструменти или продукти за служители, а малко над четвърт от компаниите планират да предлагат обучения по генеративен изкуствен интелект през тази година.

Междувременно, само 39% от хората в световен мащаб, които използват AI в работата си, са преминали обучения, организирани от техните работодатели.

“Това, което е интересно по отношение на данните е, че служителите са наясно относно използването на AI, докато изглежда, че компаниите все още не го разбират напълно,” казва Аниш Раман, вицепрезидент и експерт по работната сила в LinkedIn.

“Ако сте компания или изоставате, или изпреварвате другите. Не може да стоите на едно място, затова трябва да водите разговори за това какви са възгледите ви по отношение на AI и как технологията ще помогне на бизнеса да расте.”

Служители използват AI, за да прогресират в работата си

Въпреки някои от тези опасения, служителите са наясно с предимствата, които AI инструментите предлагат и ги използват, за да прогресират в кариерата си.

Над три четвърти от тях казват, че има нужда от AI умения, за да останат конкурентни на пазара на труда и че това ще им предостави достъп до повече възможности за работа. Малко под 70% посочват, че това може да им помогне да получат повишение по-бързо.

“Смятам, че от ключово значение за всички е да осъзнаят, че работата на повечето от нас ще се промени, ще се появят нови категории на работа и това, което хората могат да направят, за да се справят с това безпокойство е да мислят първо за уменията си,” обяснява Раман.

“Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела казва следното: ’Това е ерата на хората, които научават всичко, а не на хората, които знаят всичко,” допълва Раман.