Има ли по-скромна, но всеобщо обожавана храна от сандвича? И докато някои си представят като любима закуска различни негови варианти, едва ли има страна на планетата, в чиято кулинарна традиция да липсва пълненият хляб.

За да стесните избора си, когато планирате следващото си пътуване, CNN Travel представя 24 от най-добрите сандвичи в света:

Torta ahogada, Мексико

Този „удавен“ сандвич е най-популярната улична храна в Гуадалахара - столицата на мексиканския щат Халиско. Нарязано свинско месо се пъхва в хрупкав хляб, след което се удавя в пикантен червен сос, за който се твърди, че се е превърнал в традиция случайно.

Tramezzino, Италия

Макар и първоначално от Торино, Венеция е издигнала тази популярна обедна опция на следващото ниво – триъгълниците от бял хляб се пълнят с всичко възможно, като например маслини, риба тон, рохко сварени яйца, зеленчуци, хрупкаво прошуто с трюфел и други. Заведенията из цяла Венеция предлагат плата с тези сандвичи на обяд. 

Shawarma, Близкия изток

Името на Shawarma идва от арабската дума за „обръщане“ – препратка към това как месестият пълнеж на този любим близкоизточен сандвич се готви на вертикален шиш.

В адаптации, които се разпространяват в Средиземноморието и Европа, той се преинтерпретирана като гирос в Гърция или дюнер кебап в Турция и Германия.

Въпреки че има много вариации на тази популярна улична храна, нейната основа е печено на скара месо с подправки (обикновено пилешко, агнешко или говеждо), пъхнато в пита хляб заедно с неща, като домати, лук и магданоз. Често се добавят и сосове, като лют и тахан.

Pambazo, Мексико

Вероятно тортилите са първото нещо, което ви идва наум, когато става дума за Мексико. Но едно от най-известните улични закуски или мезета в страната е pambazo - любим сандвич, за който се твърди, че е вдъхновен от формата на мексикански вулкан.

Това е наистина засищащо ястие, включващо хляб, оцветен в червено, благодарение на накисване в леко пикантен сос гуахило. Вътре си крият картофите и мексиканското чоризо, гарнирани с маруля, сирене и сметана.

Bánh mì, Виетнам

Кулинарен остатък от френския колониализъм, сандвичът с франзела е преосмислен по техен вкус от виетнамците. Bánh mì сега се продава на почти всеки ъгъл вХо Ши Мин и в цял Виетнам, като е много обичан и извън границите на страната.

Класическата версия е на основата на свинско месо, с участието на chả lụa (свинско руло във виетнамски стил), настъргани мариновани моркови, маринован дайкон, листа кориандър, майонеза и други съставки. Можете също да намерите варианти с тофу и тънко нарязано пиле с лимонена трева.

Muffaletta, Ню Орлиънс, Съединени американски щати

Италианските имигранти, които се заселват във френски квартал на Ню Орлиънс в края на 19-и и началото на 20-и век, са виновниците за изобретяването на този типичен сандвич за града, направен от кръгли, покрити със сусам питки сицилиански хляб, които лесно могат да надхвърлят размера на главата ви.

Вътре в хляба се крият нарязани маслини, салам от Генуа, шунка и различни сирена (често швейцарско и проволоне) се смесват за апетитен ефект.

Chivito, Уругвай

Докато името на този уругвайски сандвич се превежда като „малка коза“, месото на това преживно животно определено отсъства от тази декадентска комбинация от тънко нарязана пържола (наречена чураско), шунка, бекон, маруля, майонеза и разтопена моцарела.

Натрупано в руло, което прилича на питка за хамбургер или чиабата, то обикновено се гарнира с пържено яйце – само за да сте сигурни, че няма да си тръгнете гладни.

Pan bagnat, Франция

Ако харесвате салатата Niçoise, има вероятност да сте почитател и на рan bagnat – сандвич, който същоидва от Ница в Южна Франция и се прави с помощта на хрупкав хляб.

Разрязан наполовина (но не напълно), хлябът се отваря, за да разкрие слоеве сурови зеленчуци, аншоа, маслини, нарязани твърдо сварени яйца, парчета риба тон и обилно намазан зехтин, сол и черен пипер. 

Smørrebrød, Дания

Обичан в цяла Скандинавия, но особено емблематичен с това, че е едно от националните ястия на Дания, името на този отворен сандвич се превежда като „намазан с масло хляб“ – но smørrebrød е много повече.

С ръжен хляб като типична основа, топингите включват десетки (може би стотици) комбинации, които варират от къри или маринована херинга и малки розови скариди до нарязани варени яйца и печено говеждо върху слой масло.

В истински скандинавски стил, smørrebrød има много какво да предложи и по отношение на естетиката – сандвичите са толкова красиви за гледане, колкото и вкусни за ядене.

Spatlo, Южна Африка

Особено свързан с провинция Гаутенг и Йоханесбург, южноафриканският сандвич се прави от четвърт хляб, който е издълбан и напълнен до максимум с месо и много други неща. Вътре ще откриете пържени картофи, сирене, бекон, наденица и може би пикантен атчар сос (направен от зелено манго) и пържено яйце.

Монреалски сандвич с пушено месо, Канада

Месоядните казват „Да“ на този сериозен сандвич от Квебек, съставен от пушени телешки гърди, наслоени между филийки светъл ръжен хляб и поляти с остра жълта горчица.

Твърди се, че най-добрите гърди, използвани в истински сандвич с пушено месо в Монреал, се накисват до две седмици в саламура и пикантни подправки, като кориандър, зърна черен пипер и чесън, преди да бъдат опушени и нарязани на ръка.

Po’boy, Ню Орлиънс, Съединени щати

Рo’boy (известен още като бедно момче) е създаден, за да нахрани шофьорите на трамваи в града по време на стачка през 1929 г. Историята не казва повече, но вкусът на този сандвич със сигурност говори.

Хората, които забиват зъбите си в този френски хляб, изпълнен с майонеза пържени стриди (или може би пържени скариди или печено говеждо), маруля, домат и кисели краставички, ги чака една красива вкусна изненада.

Fricassé, Тунис

С дълбоко пържено хлебче с мая за екстериор и пикантна каша от риба тон, картофи и варено яйце вътре, този северноафрикански сандвич представлява засищаща храна в измамно малка опаковка.

Любимият сандвич за пикник и улична храна в Тунис често съдържа и добавки, като нарязани черни маслини, консервиран лимон и хариса – вездесъщата пикантна подправка в тази част на света, приготвена от сушени червени люти чушки, чесън и смес от подправки, например кимион, кимион и кориандър.

Кубински сандвич, Куба/САЩ

Първоначално луксозен продукт в Куба, този любимец на Флорида е причина за постоянен дебат относно основните му съставки в Маями и Тампа. Няма едно мнение и за произхода му.

Независимо дали хапвате вашия със салам (à la Tampa) или не (à la Miami), този сандвич, пълен с варена шунка, печено свинско месо, кисели краставички, горчица, швейцарско сирене и масло и притиснат между парчета пухкав кубински хляб, е прост, вкусен и достъпен.

Сандвич с краставици, Великобритания

От изящната страна на спектъра на сандвичите, този техен представител е традиционен английски придатък към следобедния чай.

Изключително мекият бял хляб с отстранени корички се наслоява с тънки като бръснач английски краставици (обелени, след това леко осолени и отцедени), масло, фин пипер и може би пресни билки, като копър. Нарежете сандвича на спретнати триъгълници и го комбинирайте с чаша чай.

Chip butty, Великобритания

Обратното на елегантното, това е сандвич от намазан с масло бял хляб и пълнен с пържени картофи. Твърди се, че корените му могат да бъдат проследени чак до 60-те години на 18-и век и крайбрежен магазин за риба и пържени картофи в Ланкашир, Англия.

Картофите могат да бъдат залети с допълнителни подправки, вариращи от кетчуп и малцов оцет до майонеза.

Katsu sando, Япония

Дълбоко пържен свински котлет – начукан и паниран с панко и пъхнат в пухкав японски бял млечен хляб, наречен шокупан, е основата за тази култова, любима закуска в Япония.

Считано за йошоку кухня (повлияна от Запада), Katsu sando обикновено се гарнира с панделки зеле и се предлага и във варианти на салата от пиле и яйца.

Reuben, САЩ

Попитайте хората от Небраска и те ще ви кажат, че Reuben е изобретен там от местен бакалин, който искал да нахрани група гладни покер играчи. В Ню Йорк историята разказва, че сандвичът с ръжен хляб е кръстен на основателя на нюйоркския ресторант Reuben.

Това, което не е спорно, са добавките - нарязано телешко месо, кисело зеле, швейцарско сирене и руски дресинг или дресинг в стил Хиляда острова. Ще ви трябват много салфетки. 

Croque monsieur/madame, Франция

Архетипен сандвич от Франция, който произхожда от „закуските“ във френските кафенета, това хрупкаво чудо се предлага в женски и мъжки превъплъщения (madame et monsieur).

За croque monsieur филийки бял хляб, покрити с настъргано сирене и пълнени с тънко нарязана шунка, ементал или грюер отвътре, се потапят в яйчено тесто и се пържат. За croque madame яйченият компонент се сервира вместо това пържен върху сандвича.

Philly cheesesteak, Филаделфия, Съединени щати

Изключително прост, най-обичаният сандвич на Града на братската любов е възхитителна топла каша, наслоена с рибай пържола, нарязана на тънки филийки проволоне и сотирани чушки и лук по ваш вкус.

Broodje haring, Нидерландия

Този класически нидерлански сандвич е само за сериозни фенове на морските дарове. Сервиран студен, broodje haring включва хрупкав хляб тип франзела, пълен с тънки резени охладена херинга, изсушена в сол, както и нарязан на кубчета лук. В зависимост от това къде се намирате в Нидерландия, може да има и нарязани корнишони. 

Falafel pita, Близкия изток

Няма да откриете месо в тази вегетарианска храна от близкоизточната кухня. Хрупкави пържени топчета фалафел – приготвени от накиснат смлян нахут, смесен с билки – се пъхат в топъл и пухкав джоб и се допълват с маруля, домати, остър тахинов сос и други добавки, които могат да включват чили сос и хумус.

Ще намерите хора, които се редят на опашка за този сандвич по улиците на Бейрут, Аман и много други места в Близкия изток и извън него.

Choripán, Аржентина

Колбаси с горчица и сос чимичури са пикантните съставки на този класически аржентински сандвич, чието име е комбинация от чоризо (наденица) и пан (хляб).

Смята се, че произходът на Choripán се проследява до местните каубои, наречени гаучоси, известни със своето месо асадо на скара. Но днес небрежният и засищащ сандвич се предлага отвъд Буенос Айрес и Андите в колички за храна, футболни стадиони и ресторанти в Южна Америка. 

Lobster roll, Нова Англия, САЩ

Жителите на Нова Англия много държат на своето скромно руло от омар – лятно крайбрежно лакомство, натрупано с големи парчета задушено месо от омар, което обикновено се смесва с лимонов сок, майонеза и билки и се пъхва в руло, наподобяващо хлебче за хот-дог.