Някои ръководители на технологични компании вече не започват деня си с доза кофеин, като вместо това се фокусират върху съня. Брайън Джонсън казва пред The Wall Street Journal:

"Мисля, че сънят е новото кафе".

Джонсън, който натрупва състояние, основавайки компании - като платформата за разплащания Braintree и стартъпа в сферата на невронауката Kernel, е най-известен в днешно време със своята програма срещу стареене.

Неговите лекари казват, че благодарение на нея, той има сърцето на 37-годишен и белите дробове на 18-годишен, въпреки че самият Джонсън е на 46 г. Добрият сън през нощта е съществено важен компонент от неговата програма.

Джонсън казва, че до 20:30 часа обикновено вече е в леглото, като сутрин става преди 6 часа. Последното му хранене за деня е в 11 часа сутринта, за да може пулсът му в покой да е достигнал между 46 и 50 удара в минута, когато вече е време за лягане.

Сънят като приоритет 

Идеята, че сънят може да замени сутрешното ви кафе е индикация за засилващия се фокус в корпоративния свят върху грижите, които човек полага за себе си. Служители се противопоставят на идеята, че могат да издържат само с няколко часа сън и да работят дълги, изтощителни дни, за да се изкачват в корпоративната йерархия.

"Сега махалото се движи в другата посока," казва пред WSJ Шейн Хийт, основател на марката напитки Mud\Wtr.

"Колко грижи полагате за себе си? Чувстате ли се пълни с енерегия? Чувствате ли се изпълнени с живот?"

Mud\Wtr произвежда алтернативи на кафето от аюрведични билки, а наскоро отвори първото си кафене, в което не се предлага кофеиновата напитка, в Санта Моника, Калифорния, където продава смутита и еликсири и предлага йога, курсове по правилно дишане и партита с потопяване в ледена вода, пише WSJ.

Служителите, които отдават приоритет на съня си и на своето благосъстояние, е вероятно да бъдат по-продуктивни, по-концентрирани и да се изразяват по-добре, твърдят експерти.