Нов електронен компонент за съхранение на информация, работещ при екстремно високи температури, проправя пътя за създаването на компютри, които ще могат да работят дори на Венера, съобщава Live Science.

В момента най-устойчивите устройства с енергонезависима памет (NVM) и дискове с твърдо тяло (SSD) излизат от строя, когато температурите достигнат 300 градуса по Целзий. Но учените в момента тестват нов фероелектричен диод, който продължава да работи с часове, дори при топлина от 600 градуса по Целзий. 

Това означава, че сензорите и изчислителните устройства, които използват диода, могат да бъдат поставени в екстремна среда - ядрени централи, дълбоководни проучвания за нефт и газ и дори на най-горещата планета в нашата слънчева система, където преди това биха се провалили за секунди.

Новото устройство, описано за първи път в статия, публикувана на 29 април в списанието Nature Electronics, е направено с помощта на материал, наречен фероелектричен алуминиев скандиев нитрид (AlScN). Той е в авангарда на материалознанието, като се появи като опция за високопроизводителни полупроводници едва през последните пет години.

Както при всяка молекула, ключът е съотношението на атомите. Тук устройството се основава на AlScN диод с дебелина 45 нанометра - 1800 пъти по-малък от ширината на човешки косъм. 

„Ако е твърде тънък, повишената активност може да предизвика дифузия и да разгради материала. Ако е твърде дебел, изчезват свойствата на фероелектричното превключване. Затова моята лаборатория и лабораторията на Рой Олсън работиха заедно в продължение на месеци, за да намерят "златната" дебелина", разказва Дхирен Прадхан, постдокторант по електричество и системно инженерство в Университета на Пенсилвания.

Едно от най-забележителните открития на екипа е, че устройствата могат да се справят с един милион цикъла на четене и да поддържат стабилна работа за повече от шест часа. В документа екипът описва този резултат като "безпрецедентен".

"Ако тази памет бъде добавена към процесор, ще имате компютър, който може да работи почти навсякъде. Не става въпрос само за подобряване на устройствата, а за създаване на нови граници в науката и технологиите", казват учените. 

Те са на мнение, че може да се появи нова ера на несилициеви изчислителни устройства, които интегрират паметта и обработката на данни за тежки задачи, като например такива, изискващи изкуствен интелект.

Конвенционалните устройства, използващи малки силициеви транзистори, работят трудно в среда с висока температура. Ето защо в момента се използва технология от силициев карбид, но тя е много по-бавна от естествения силиций по отношение на мощността и скоростта на изчисленията.

Учените вярват, че свързването на топлоустойчива памет и процесор заедно в ултра плътен пакет най-накрая може да доведе до AI обработка на данни в екстремни условия на други планети.