OpenAI и News Corp, която е собственик на The Wall Street Journal, както и MarketWatch, The Sun и още няколко издателски марки, обявиха многогодишна сделка за публикации на новини и използване на данни от изданията им в ChatGPT. 

OpenAI ще има достъп както до текущо, така и до архивирано съдържание от публикациите на News Corp и ще използва данните за по-нататъшно обучение на своите AI модели.

Нито една от двете компании не разкрива условията по сделката, но според информация в самия The Wall Street Journal, News Corp ще получи 250 милиона долара за пет години. 

OpenAI пък си осигурява достъп до новинарско съдържание от обширното портфолио на News Corp, включително архивни статии и видеозаписи, които може да използва за по-добро обучение на своите AI модели, като GPT-4o и Sora, както и допълнително съдържание от The Wall Street Journal и други източници, което може да послужи за отговори на потребителски въпроси в ChatGPT. 

News Corp. притежава и други новинарски заглавия, включително Barron’s, MarketWatch, Investor’s Business Daily, FN и New York Post.

В международен план споразумението обхваща съдържание от британски и австралийски публикации, включително The Times, The Sunday Times, The Sun, The Australian, news.com.au, The Daily Telegraph, The Courier Mail, The Advertiser и Herald Sun.

Според изданието Venture Beat обаче, сделката не включва издателството за книги HarperCollins и сайта за имотни обяви Reatlor.com, които също са собственост на News Corp.

Освен това не се отнася и за Fox News, която някога беше част от News Corp., но се отдели в нова компания, наречена Fox Corporation, след като филмовият и телевизионен бизнес на News Corp. 20th Century Fox беше продаден на Disney през 2019 г.

News Corpл ще предостави и своята експертиза, за да гарантира, че предлаганото съдържание на OpenAI се придържа към най-високите стандарти на журналистиката.

Въпреки че е изправен пред съдебни дела от създатели на съдържание и други издателски компании, включително The New York Times, OpenAI сключва сделки с много водещи медии. 

Компанията вече подписа споразумения за обучение и лицензиране на съдържание за отговорите в ChatGPT с Meredith Dotdash, The Financial Times, Axel Springer, The Associated Press и The American Journalism Project.

Новото стратегическо партньорство подчертава взаимното признаване на трансформиращия потенциал в пресечната точка на журналистиката и изкуствения интелект. Чрез интегрирането на доверената журналистика на News Corp с разширените възможности на AI на OpenAI, партньорството има за цел да предостави на потребителите по-информирано и надеждно цифрово изживяване, посочват двете компании в изявленията си.

То също така бележи проактивна стъпка към справяне с предизвикателствата на дезинформацията и ерозията на журналистическите стандарти в цифровата ера.