Доналд Тръмп е кристално ясен по отношение на електрическите превозни средства. Бившият американски президент твърди, че електрическите коли "не работят" и обеща да разруши политиките на президента Байдън, които насърчават производството и продажбите им. 

Тръмп обеща да наложи и „100-процентово мито“ върху вноса на електрически автомобили от Мексико, ако си върне Белия дом. Той беше категоричен:

„Няма да можете да продавате тези коли“. 

Но някои анализатори са на мнение, че дори Тръмп да бъде избран и да прекрати федералните политики, които подкрепят електрическата мобилност, докато това се случи, пазарът може да е достигнал ниво, на което ще продължи да расте и без помощта на правителството.

Може ли Тръмп да обърне пазарните тенденции?

Рекордните 1.2 милиона американци са купили електрически превозни средства през миналата година, което представлява 7.6%. Експертите прогнозират, че тази година делът им ще се покачи до 10%, което, според изследователите, може да сигнализира за повратна точка и все по-бързо разпространение на електрическите возила.  

От тази гледна точка, евентуалният президентски мандат на Тръмп едва ли ще успее да "натисне спирачките" на електрическия преход, но може да хвърли достатъчно пясък в предавките му, за да го забави. И това може да има значителни последици в борбата със спиране на глобалното затопляне, пише The New York Times. 

Настоящият стопанин на Белия дом Джо Байдън постави електрическите превозни средства в центъра на своята програма за климата, тъй като, според по-голямата част от учените, бързото преминаване от бензинови автомобили към електрически аналози е един от най-ефективните начини за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид.

Миналата година беше най-горещата в историята, откакто се води подобна статистика, а според климатолозите, светът е на път да се нагрее още повече - до точката, в която части от планетата ще станат негодни за живот. 

Администрацията на Байдън приложи едни от най-амбициозните климатични разпоредби в историята на САЩ, като се стреми към целта 50% от новите пътнически превозни средства, продадени в страната, да са изцяло електрически до 2032 г.

Правителството прилага и данъчни стимули, за да насърчи автомобилните компании да произвеждат електрически превозни средства, а шофьорите - да ги купуват. А за да помогне на американските производители на автомобили да се конкурират с евтиния внос и да даде шанс на вътрешния пазар да се развие, Байдън наложи 100-процентови мита върху електрическите превозни средства, произведени в Китай.

Тръмп обаче отхвърля научните доказателства, че планетата се нагрява в резултат на изгарянето на петрол, газ и въглища, окачествявайки ги като „измама“. Той активно "ухажва" петролната и газовата индустрия за изкопаеми горива и ги призова да дарят 1 милиард долара за кампанията му, за да може да си върне Белия дом и да промени политиките на Байдън в областта на климата. 

Нуждае ли се автомобилната индустрия от "подкрепата" на Тръмп?

Евентуалното второ президентство на Тръмп може да попречи на електрическите превозни средства по няколко начина - като отмени регулациите, ограничаващи замърсяването, и като промени правилата за данъчни кредити на електромобилите, определени от Министерството на финансите.

Ако републиканците получат контрол над Конгреса, администрацията на Тръмп може да отмени и части от Закона за намаляване на инфлацията от 2022 г., който предоставя най-малко 370 милиарда долара данъчни кредити за чиста енергия, производство на батерии и продажби на електромобили.

Но самата автомобилната индустрия и нейните доставчици може и да не са толкова позитиво настроени към плановете на бившия президент да осуети прехода към електрическа мобилност, смятат някои експерти. 

Вероятно някои големи автомобилни производители, ако не всички, ще продължат да инвестират в производството и маркетинга на електрически превозни средства, докато потребителите продължават да ги купуват. Компаниите ще продължат да изграждат зарядни станции, батерии и други части от веригата за доставки, а някои сектори от индустрията за електрически превозни средства най-вероятно ще лобират за защита на благоприятните за тях политики. 

Години наред производителите на автомобили се бориха с федералните усилия за налагане на строг контрол върху емисиите от автомобилните ауспуси, което ги принуждаваха да продават електрически превозни средства. Но сега, когато администрацията на Байдън наложи строги ограничения върху замърсяването, а компаниите вече са вложили милиарди в нови процеси и поточни линии за изграждане на електрически превозни средства, потенциалният рязък обратен завой в политиката може на практика да навреди на индустрията.

Джон Бозела, президент на Алианса за автомобилни иновации, който представлява 42 американски автомобилни компании, коментира пред NYT:

"Автомобилната индустрия е на много различен етап от този, на който се намираше през 2017 г. Когато г-н Тръмп беше избран през 2016 г., продажбите на електрически превозни средства бяха около 1% от автомобилния пазар, докато днес те наближават 10%. През 2017 г. имаше няколко завода в САЩ, произвеждащи електрически батерии, а днес има десетки. Пазарът е различен, автомобилната индустриална база е различна и светът е различен“. 

Под заплаха ли са данъчните облекчения и стимулите за електромобилите? 

Не е ясно дали един контролиран от републиканците Конгрес би отменил данъчните кредити, предоставени от Закона за намаляване на инфлацията.

Въпреки че 20 републикански сенатори предлагат законодателство, което ще отмени данъчните облекчения за производителите на електромобили и за шофьорите, много от тези стимули, всъщност, са насочени към фирми в щати, контролирани от републиканците, включително Джорджия, Южна Каролина и Охайо. Това може да накара някои законодатели да преосмислят премахването на данъчните кредити, пише още изданието.  

Hyundai Motor, например, инвестира близо 8 милиарда долара във фабрика близо до Савана, Джорджия, която ще произвежда електрически превозни средства. Заедно с южнокорейския производител на батерии SK On, Hyundai вложи допълнителни 5 милиарда долара в завод за батерии северозападно от Атланта. В двете съоръжения ще работят общо 12 000 души.

Hyundai, който внася по-голямата част от електрическите си превозни средства от Южна Корея, побърза да завърши фабриките в Джорджия, за да може да продава произведени в САЩ автомобили, които отговарят на условията за данъчни кредити съгласно Закона за намаляване на инфлацията.

Щатските и местните власти в Джорджия предложиха на Hyundai около 2 милиарда долара данъчни стимули за изграждането на завода до Савана.

Ако Тръмп спечели изборите през ноември и не успее да накара Конгреса да отмени Закона за намаляване на инфлацията, той може да промени разпоредбите на Министерството на финансите, за да ограничи кой може да се класира за данъчни кредити. Един от начините е да затегне ограниченията за автомобили, съдържащи графит, обработен в Китай, например. 

Всички батерии за електрически автомобили изискват графит и почти цялото количество идва от Китай. Доналд Тръмп може да отмени изключението, което администрацията на Байдън прие този месец. То позволява на автомобили, съдържащи китайски графит, да се класират за федерални данъчни кредити.

Но дори и това вероятно би било само временно неудобство за производителите на електрически превозни средства. Няколко компании планират да създадат мощности за обработка на графит в Съединените щати, а други работят върху начини да заменят част от графита в батериите със силиций.  

Кой е по-силен - Тръмп или пазарът? 

Федералните данъчни кредити направиха електрическите автомобили по-достъпни за купувачите и спомогнаха за разширяване на пазара на използвани електрически превозни средства. 

"Кредитът до 4000 долара, който дилърите могат да приспадат от покупната цена и да го считат за първоначална вноска, означава, че употребяван автомобил Chevy Bolt може да бъде закупен с плащания не много по-високи от 200 на месец", казва Джес Лор, собственик на Green Wave Electric Vehicles, който продава само електрически превозни средства.

По думите му, президентството на Тръмп едва ли ще "убие" продажбите на електрически автомобили.

"Не бих постъпил разумно, ако бях започнал този бизнес само заради данъчния кредит. Отменянето му със сигурност е повод за безпокойство, но не мисля, че ще унищожи пазара. Просто ще го забави малко“. 

Двупартийният закон за инфраструктурата от 2021 г. предоставя 7.5 милиарда долара на щатите за изграждане на станции за бързо зареждане на електрически превозни средства. Това е поредният нормативен акт, който може да бъде отменен от Тръмп със съдействието на Конгреса.

Всички 50 щата са кандидатствали за парите, които трябва да бъдат използвани за изграждане на бързи зарядни устройства по главните магистрали, така че шофьорите да могат да презареждат по време на пътувания.  

Сара Рафалсън, вицепрезидент на базираната в Лос Анджелис компания за зареждан EVgo, която е създала зарядни устройства в над 35 щата, твърди, че най-голям ръст на търсенето, всъщност, се наблюдава в ръководени от републиканците щати, като Тексас и Флорида.

Като се има предвид ръстът в продажбите на електрическите превозни средства и инвестициите в републиканските щати, възможно е тази динамика да се прояви по изненадващи начини в Белия дом, потенциално контролиран от Тръмп, смята Майк Мърфи, който е ветеран на Републиканската партия и основател на проекта EV Politics, който се застъпва за електрическата мобилност.  

"Има доста поддръжници на електромобилите в републиканския свят. Ще има трезви гласове, дори и при победа на Тръмп, които ще му се противопоставят. А хубавото на Тръмп е, че той винаги може да се промени. Той действа изцяло ситуационно".