Африка е благословена с някои от най-редките и най-красиви животни в света, което кара туристите да резервират сафарита на континента целогодишно. Те обаче са само повърхността на това, което Африка може да предложи. 

От винени обиколки до оживени крайбрежни градове, други изживявания очакват онези, които имат желание да навлязат по-дълбоко в сърцето на континента.

Планини, дюни и реки

За хората, които обичат планинските преходи, Африка е благословена с много върхове - от планината Тубкал в Мароко до най-високия връх на континента Килиманджаро в Танзания.

Туристите могат също така да изкачат връх Инянгани в Зимбабве, на който има пешеходен мост над водопада Мутарази, който пък е най-високият в страната.

Планината Тейбъл в Южна Африка може да бъде изкачена за часове, но търсачите на силни усещания може да предпочетат да скочат с бънджи от Совето тауърс в Йоханесбург или от моста Блукранс, който е част от популярния „Градински път.”

Африка е идеална за туристите, които копнеят за приключения, казва Зина Беншайх, управляващ директор за Европа, Близкия Изток и Африка в Intrepid Travel.

Тя препоръчва природния резерват Цинги де Бемараха в Мадагаскар, който разполага с две геоложки зони на име “Голям Цинги” и “Малък Цинги,” което на местния език Малагаси се отнася до място, където “човек не може да ходи бос.”

“Големият Цинги не е традиционен преход!” казва тя, описвайки го като “лабиринт от варовикови образувания, които наподобяват скална гора.”

В Намибия туристите могат да изкачат емблематичната Дюна 45 в пустинята Намиб, да разгледат пресъхналото глинено блато Дедвлей или да посетят живописния каньон Сесрием.

На водопада Виктория по границата между Замбия и Зимбабве туристите могат да се включат в рафтинг, да скачат с бънджи или да поплуват в Дяволския басейн, който се пада от страната на Замбия. Сходни изживявания предлага и Джинджа в Уганда, където е началото на река Нил.

Балоните с горещ въздух също са популярна и приключенска опция за туристите, като предлагат птичи поглед от берберските села на Мароко до резервата Масай Мара в Кения.

За почитателите на плажовете

Африканските крайбрежни градове комбинират красота и култура на места, като Сейшелите, Кения, Танзания, Южна Африка, Мозамбик, Мавриций, Занзибар, Гана, Намибия и Египет. Такъв пример е Момбаса, крайбрежен град в Кения. 

Лусимари Суанепул, собственик на туристическата агенция African Sky of Diamonds Tours & Safaris, разказва:

“Тук може да се насладите на африканската, индийската и арабската култура на едно място. Една от основните забележителности в Момбаса е построеният от португалците през 1593 г. Форт Жезус. За по-малко от 200 години фортът сменя собствеността си девет пъти”.

Тя също така препоръчва посещение на Занзибар, където туристите могат да се насладят на Каменния град, както и на суахили крайбрежието на Кения, историческите руини в Геде и горите Миджикенда Кая, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

“Мадагаскар е поредното островно бижу с плажове, като Нуси Бе и Ил Сент Мари, осеяно с палми крайбрежие и оживени крайбрежни селца”.

Дърбан и Кейптаун са две от най-добрите плажни дестинации в Южна Африка, казва още Суанепул, допълвайки, че туристите могат да карат кайтсърф и каяк, да се гмуркат или да търсят дюгони и китове там.

Можете да се отправите на круиз

От бюджетни плаващи къщи до луксозни речни бутикови круизи, Африка разполага с редица уникални водни изживявания. Круизите по Нил, Замбези и Чобе, както и в езерото Киву в Руанда, са силно препоръчвани, тъй като водните пътешествия могат да предложат зрелищна платформа за наблюдаване на дивата природа.

Туристите могат също така са се придвижват по вода между отделни селца, да ловят риба и да се наслаждават на спокойните води.

Освен че са популярна спирка за световни круизи, Източна и Южна Африка имат собствени океански круизни маршрути, които следват крайбрежията и посещават острови край брега. Компаниите Silversea, Norwegian Cruise Line и MSC предлагат свои круизи, които тръгват от Африка.

Морските пътешествия на континента позволяват на туристите да се насладят на дивата природа, на културата и на пейзажите от една уникална гледна точка, казва Кевин Буболц, вицепрезидент на Norwegian за Контнентална Европа, Близкия изток и Африка. 

Винени обиколки

Страни, като Мароко, Намибия и Етиопия, имат установени винени региони. Южна Африка обаче е перлата в короната на континента. Вренел Стандер, главен изпълнителен директор на агенцията по туризъм и търговия на Кейптаун Wesgro, посочва:

“Южна Африка е известна с винените си региони от световна класа, като Западен Кейп е сърцето на индустрията. Районите около Стеленбош, Франшхук и Паарл съставляват известните Кейпски внени земи, където посетителите могат да посетят исторически имоти, да дегустират награждавани вина и да научат повече за процеса по производство на вино.”

Освен едно от най-добрите места за винени обиколки, Стеленбош е и кулинарен център, известен с иновативната си кухня. Елмари Рабе, маркетинг мениджър на Visit Stellenbosch, съветва туристите да избират винарни, които са ангажирани с устойчиви и органични практики.

“Трябва да вземете предвид и времето за пътуване между отделните ферми, тъй като Стеленбош се простира на площ от над 60 кв. км”.

Най-доброто време за посещение е по време на събирането на реколтата от края на януари до март.

“Пролетта предлага зрелищни пейзажи и идеално време, докато зимата е идеална за това да се насладите на червено вино край камината. Лятото пък предлага слънчеви дни, идеални за дегустации на вино на открито,” казва Рабе.