Трансатлантически полет на United Airlines за Съединените щати беше отклонен през уикенда, след като лаптоп заседна на борда.

Полет UA12 се насочвал от Цюрих към Чикаго в неделя, когато лаптопът заседнал „на недостъпно място“, потвърждават от United пред Travel + Leisure. В резултат на това, амолетът Boeing 767 е отклонен към ирландския град Шанън поради „потенциален риск за безопасността“.

Самолетът излетял в 9:46 сутринта местно време и прелетял през Британските острови и над Атлантическия океан, преди да направи обратен завой и да се върне към Ирландия, кацайки около пет часа по-късно, според инструмента за проследяване на полети FlightAware.

Не е ясно къде в самолета се е заклещил лаптопът. От авиокомпанията посочват, че са осигурили хотелско настаняване за 157-те пътници, а нов самолет ги е превозил до Чикаго в понеделник.

Всеки артикул с литиева батерия - включително мобилни телефони, лаптопи, таблети или смарт часовници, носи потенциална опасност от пожар, според Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), тъй като батериите могат да прегреят и да се запалят.

Преместването на седалка в опит за достигане на блокирано устройство може да повреди батерията му и да причини потенциален пожар. Ето защо, ако даден предмет се окаже на недостъпно място, FAA препоръчва да уведомите екипажа на полета.

„Полетните екипажи са обучени да разпознават и реагират на пожари от литиеви батерии. Пътниците трябва незабавно да ги уведомят, ако тяхната батерия или устройство прегряват, разширяват се, пушат или горят.“

Литиевите батерии също така трябва да се носят в ръчния багаж, тъй като авиокомпаниите забраниха поставянето им в чекирания  преди години.

Като цяло, има повече от 500 потвърдени инцидента, включващи литиеви батерии и дим, огън или екстремна топлина от март 2006 г. до април 2024 г., според FAA. Само тази година те са 22.