Японската автомобилна индустрия е разтърсена от огромен скандал, след като стана ясно, че водещите автопроизводители в страната са фалшифицирали тестовете за сертифициране на някои от своите модели. 

Toyota, Honda, Mazda, Suzuki и Yamaha признаха за фалшифициране на данни и неправилно провеждане на тестове.

Нарушенията са много, включително подаване на фалшиви данни, пренаписване на софтуера за управление на двигателя, фалшиви записи в протоколите от тестове, провеждане на тестове при неподходящи условия и неправомерно модифициране на тестови превозни средства при краш тестове.  

Разследванията продължават и в момента, като точното естество на възможните нарушения и тяхната сериозност остават неясни. Общо 38 модела, шест от които в момента са на пазара, както и други 32, спрени от производство, попадат в обхвата на разкритията, съобщава местното издание Japan Times.

Доставките на превозните средства, които все още са в производство, временно са прекратени. 

Toyota и преди беше замесена в скандали относно сертификационни тестове в подразделения на групата, но сега автомобилният производител признава, че самата компания-майка е установила незспазване на правилата в някои случаи.

В изявление най-големият производител на автомобили в Япония посочи, че редица модели "са тествани с помощта на методи, които се различават от правителствените стандарти", но добави, че превозните средства нямат "никакви проблеми с производителността или безопасността, които противоречат на законите и разпоредбите".

По-рано Toyota описа своя процес на сертифициране, който включва проверки, за да се гарантира, че превозните средства отговарят на критичните изисквания за безопасност, успокоявайки клиентите, че могат "да карат своите автомобили спокойно".

Председателят на Toyota Motor Акио Тойода поднесе личните си извинения, като заяви, че "неправомерното поведение разклаща основата на самата система за сертифициране и е нещо, от което производителите на автомобили трябва да се въздържат“.

През януари Toyoda обеща да реформира компаниите от групата и тяхното управление. Министерството на транспорта обяви, че ще извърши проверки в централата й и ще предприеме „строги мерки“ въз основа на своите разследвания.

Компанията спря доставките на своите модели Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross. 

Проблеми и за останалите автопроизводители

Освен Toyota, Honda Motor, Mazda, Yamaha Motor и Suzuki Motor също признаха за проблеми с тестовете и също ще бъдат обект на проверки. Mazda разкри, че тестовете на двигателите на моделите Roadster RF и Mazda 2 са били проведени неправилно. Доставките и на двата модела бяха спрени на 30 май.

Компанията добави, че е открила и данни за фалшифициране на краштестове за три спрени от производство модела - Atenza, Axela и Mazda 6. Изпълнителният директор на Mazda Масахиро Моро заяви на пресконференция в понеделник:

"Ще положим усилия в цялата компания да предотвратим подобни инциденти, като се заемем с проблемите, разкрити от това разследване, и ще работим усилено, за да възстановим доверието на всички в нас“.

Yamaha призна, че е открила нередности в тестовете на настоящото поколение на спортния мотоциклет YZF-R1.

Honda пък съобщи за грешни тестове и резултати за 22 от своите вече спрени модели. Представители на компанията се извиниха за неправилното провеждане на тестовете. Главният изпълнителен директор Тошихиро Мибе посочи:

„Ние приемаме този въпрос много сериозно. Дълбоко се извиняваме“.

Той каза, че Honda е извършвала вътрешни разследвания в миналото, но до този момент не е откривала подобни проблеми. 

Междувременно, Suzuki съобщи за подобна манипулация на тестовете, която обаче засяга само един от моделите на компанията. 

Какво следва?

Въпреки че разкритията вероятно ще предизвикат проверка на практиките на всички производители на автомобили, те могат да допринесат за дискусията относно самата система за сертифициране.

В някои от идентифицираните неподходящи тестови практики инженерите, всъщност, са направили тестовите условия по-строги от тези, изисквани от разпоредбите, в очевиден опит да постигнат по-голяма увереност в безопасността на превозните средства, пише още изданието.

Например, за да тества риска от изтичане на гориво дори при сблъсък отзад, Toyota използва количка от 1800 килограма - по-тежка от законовия стандарт от 1100 кг.

Запитан дали има разлика между регулаторните стандарти и работниците на първа линия, когато става въпрос за осигуряване на безопасност, Акио Тойода каза, че според него има.

През януари Toyota заяви, че ще спре доставките на избрани модели поради нередности в сертифицирането на двигателите, произведени от компанията.

През декември миналата година офисите на Daihatsu - друг производител на автомобили от групата на Toyota, бяха проверени от правителствени служители, след като стана ясно, че производителят е фалшифицирал записи от тестове за безопасност при сблъсък, датиращи от 80-те години на миналия век, включително тестове за безопасност на пътниците, свързани с въздушните възглавници.

Министерството на транспорта нареди на 85 производители на автомобили и автомобилни компоненти в страната да проверят и докладват евентуални фалшифицирани резултати от тестове.