Десетки 3D отпечатани домове са построени по целия свят – за настаняване на семейства в американския щат Вирджиния или членове на бедна общност в селски район на Мексико. В момента се строи най-големият 3D отпечатан квартал извън Остин в Тексас.

Технологията може да бъде особено полезна на места, като американския щат Мейн, където приблизително 80 000 нови жилища ще са необходими до 2030 г. за справяне с недостига на имоти. Това сочат данните от доклад, публикуван миналата година от три държавни агенции.

„Хората не могат да си купят домове, те са много скъпи. Освен това имаме застаряващо население, така че намалява броят на електротехници, водопроводчици или строители“, посочва пред CNN Хабиб Дагер, изпълнителен директор на Advanced Structures and Composites Center (ASCC) на Университета на Мейн.

Той казва, че има решение. Миналия месец ASCC представи най-големия полимерен 3D принтер в света (според Дагер), надявайки се, че така наречената „Фабрика на бъдещето 1.0“ може да помогне за справяне с жилищната криза в щата – и да революционизира 3D принтирането.

Дом на всеки 48 часа

През последните години 3D-принтът е използван за изграждане на всичко - от предприятия през мостове до джамии, дори работи върху отпечатване на училища в Дубай – емирството държи рекорда на Гинес за най-голяма 3D отпечатана структура в света, като цели 25% от новите сгради на територията му да бъдат построени с технология за 3D принтиране до 2030 г.

Голяма част от текущия печат разчита на бетон - роботизирана ръка, оборудвана с дюза, наслоява мокър бетон в правилната форма.

ASCC обаче преобръща сценария и измества предшественика си, който през 2019 г. е определен от Книгата на рекордите на Гинес като „най-големия прототип на полимерен 3D принтер“, казва Дагер.

Технологията вече е тествана. В края на 2022 г. университетът представи BioHome3D - еднофамилна жилищна единица с площ от 55 квадратни метра, за която се смята, че е първият в света 100% биобазиран 3D отпечатан дом, изграден от местно дърво, материали от влакна и био смола.

„Когато правят бетон, те отпечатват само стените“, казва Дагер и добавя, че подът, покривът и стените на BioHome3D също са принтирани.

Бетонните домове трябва да бъдат построени на място, но това е невъзможно, особено по време на снежната зима в Нова Англия. „Когато времето се влоши за две седмици, не можете да печатате“, добавя той.

За разлика от това, ASCC отпечатва сглобяеми модули в университета и ги закрепва заедно на място, за да създаде BioHome3D. Никой досега не е правил това с подобни материали.

Новият принтер може да произвежда обекти с размери до 30 метра на ширина и 5 метра на височина, като може да възпроизведе BioHome3D за 48 часа. Ако постигне тази скорост, 3D отпечатаните домове ще бъдат „много конкурентни на текущите разходи за жилищно строителство“, добавя Дагер.

Но е трудно да се обработват дървени материали с такава висока скорост. Дори принтерите на ASCC понякога засичат, докато печатат BioHome3D. Или пък спират да работят поради натрупване на прах.

Можете ли да си поръчате BioHome3D?

Топлите дървени подове и стени на BioHome3D му придават вид на елегантна, модерна дървена къща, вдъхновена от скандинавския стил.

„Много хора смятат, че бетонът е нещо студено и не е непременно мястото, на което искате да живеете“, казва Дагер, но той е „много топъл и привлекателен“.

Освен това е устойчив, тъй като след като излезе от употреба, домът може да бъде смлян и използван за отпечатване на нещо друго. ASCC използва дървени остатъци от дъскорезниците в Мейн и търси увеличаване на производството с помощта на тези местни странични продукти.

Хиляди хора са обиколили прототипа в кампуса на университета в Мейн, като Дагер казва, че е рядко събитие посетител да не попита: „Кога мога да си взема такъв?“

Първо обаче трябва да се преодолеят някои пречки. „Промяната на кодексите отнема години“, казва Дагер, имайки предвид строителните кодекси, които компаниите трябва да спазват.

Принтерът няма да измести традиционното жилищно строителство, но в бъдеще 3D отпечатаните домове вероятно ще представляват по-голям дял от световния жилищен фонд, прогнозира той.

ASCC сега работи върху това как да включи окабеляването и водопровода „точно там, където един архитект би ги искал“ в процеса на печат, добавя той.

Следващият голям проект на принтера е квартал с девет жилища за бездомници. ASCC си партнира с местна неправителствена организация, за да проектира структурите, а отпечатването трябва да започне през 2025 г.