През 2012 г., докато стои край един от историческите канали в Ротердам, на Едуин ван Виген му хрумва екзотична идея - какво би станало, ако хората могат да карат сърф на това място? 

Самият ван Виген е запален сърфист, уморен от постоянните капризи на вятъра в Северно море, което се намира на около 45 километра северозападно от Ротердам. Той искал надеждни, постоянни вълни в градския канал, така че всеки да може да изпита тръпката от спорта, без да се налага да напуска града.

12 години, една пандемия и почти 11 милиона долара по-късно, ван Виген успява да сбъдне мечтата си под формата на необикновен басейн за сърф, пише Fast Company.

Той е наречен RIF010 (игра на думи от холандската дума за „риф“ и местния пощенски код „010“) и се намира във въпросния канал, построен преди столетия. Съоръжението може да произвежда вълна на всеки седем секунди, без за това да е необходим вятър. 

Преобразуване на старата инфраструктура 

Създадените от човека вълни имат дълга история. Един от най-ранните басейни от този тип датира от 1929 г. в Мюнхен, където вълните били генерирани от гигантско гребло, което избутвало вода през решетка.

В САЩ първият басейн с изкуствени вълни, известен като Big Surf, е открит през 1969 г. в Темпе, Аризона, заедно с подземна система, която играе ролята на риф.

Днешните басейни с вълни са значително по-високотехнологични, като сърф ранчото на легендата Кели Слейтър в Централна Калифорния, което генерира вълни с почощта на 100-тонно извито острие, плъзгащо се по пистите.

Но в цялото това множество от възможности RIF101 е единственият, който ви позволява да сърфирате в действителен канал - воден път, който някога е бил използван за транспортиране на стоки до и от пристанището на града, което остава най-голямото в Европа до ден днешен. 

За да създаде сърф басейна в Ротердам, екипът започва с изграждането на бетонен басейн вътре в канала, по подобие на руските дървени кукли, известни като матрьошки. Ван Виген обяснява, че басейнът е трябвало да бъде построен под вода, тъй като източването на канала и промяната на налягането можело да компрометира историческите кейове.

След като басейнът бил завършен, екипът безопасно източил водата, монтирал механизмите, които превръщат басейна в съоръжение за сърф, и отново го напълнил с вода от река Роте.

В момента басейнът съдържа повече от 4000 кубически метра вода, които се пречистват с помощта на естествена система за филтриране и са изолирани от останалите водни пътища на града.

Как се проектира вълна? 

Механизмът за сърфиране е разработен от базирана в Калифорния компания, наречена Surf Loch, която използва пневматична технология, за да отразява начина, по който се образуват вълните в океана.

В RIF010 тази технология се задвижва от осем двигателя, които се захранват от вятърна енергия, идваща от ветрогенераторите в Северно море. Двигателите правят това, което вятърът прави в реалния живот - избутват и издърпват водата, за да създадат поредица от вълни.

Едно изкуствено вълнение може да не е толкова автентично, колкото такова в открито море, но може да бъде също толкова вълнуващо. Сърфистите могат да резервират едночасови сесии въз основа на нивото на уменията си, "яздейки"  вълни от половин метър до над метър и половина. Според ван Виген, технологията позволява дори по-големи вълни.

Начинаещите могат да вземат уроци в „залива“ - края на канала, където се разбива водата. Една от целите на RIF010 е да запознае местните ученици със сърфирането и други водни спортове. Това става чрез фондация, която помага на Едуин ван Виген да осигури дарение на стойност 3 милиона долара от град Ротердам.

Ако сте професионалист, можете да се запишете за сесия от близо двуметрови вълни, всяка от които продължава около 9 секунди. Когато е време да скочите от дъската, започвате да гребете обратно до началната зона. Басейнът може да побере около 20 сърфисти наведнъж, плюс още 18 в зоните за начинаещи. 

Едночасовте сесии струват между 38 и 65 долара, в зависимост от височината на вълната.